Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Първи белези за трета вълна на COVID-19 у нас. Фаза IV на ваксинацията - от началото на март

снимка Георги Димитров

Мерките, предприети от здравните власти у нас са изключително либерални. Случващото се в момента вероятно е началото на трета вълна на коронавирусното разпространение на територията на страната.

Средната възраст на заразените за вчера е 52 г., а на починалите - 71 г. "Всички ние като екип, които стоим пред вас, плащаме изключително висока цена, но единствено по този начин можем да извоюваме победа над този вирус. В момента се намираме в световна криза. Голяма част от подписаните договори не се изпълняват в срок. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас.

"Вероятно това, което се случва в Европа и България, е начало на трета вълна на разпространение. В момента, в който заболеваемостта достигне 200 на 100 000 души за 14-дневен период, ще се съберем и ще обсъдим обстановката. До тогава не искам да казвам нещо категорично, за да не подвеждаме българските граждани."

В настоящия момент 12 области у нас се намират в рисковата червена зона, 12 - в оранжевата, и само 4 - в относително безопасната жълта зона, сред тях за момента е и област Добрич.

"Темпът на нарастване на заболелите все още не е много голям, но е видим. Той е налице както при заболеваемостта, така и при смъртността", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Нова корекция на фаза ΙΙΙ: Включват в плана за имунизация и медиите отразяващи на живо Избори 2021

Спрямо данните от предходната седмица, заболеваемостта се е увеличила с 32%. Нивото на смъртност се запазва все още високо. Заетостта на болничните легла в ковид-отделенията се е повишила с 15%, информира председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Според анализа на епидемичната ситуация в сферата на образованието у нас, колкото по-малки са учениците, толкова по-малко пренасят вируса индивидуално. Спорен е въпросът коя среда колко допринася за увеличаване на процента заболеваемост - при обучителен процес средно 7 часа/дневно, в близо 35 000 класни стаи или при онлайн форма на обучение.

"Ако ситуацията се влоши, ще се откажем от графика. Желанието ни е максимум на присъственото обучение, но доколкото позволява, за да не се застрашават живота на учители, ученици и персонал, предупреди министърът на образованието Красимир Вълчев.

c