Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Регистратор на румънски коли в Добрич укрил 200 000 лева данъци за 358 автомобила

На съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Добрич е предаден Т. Г., който като управител на дружество избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по Закона за местните данъци и такси за притежаваните 358 леки и товарни автомобила. Общият размер на неплатените данъчни задължения по Закона за местните данъци и такси е 196 440,52 лева. 63-годишният мъж  ще отговаря за данъчна измама в особено големи размери, като деянието е извършено като продължавано.

В периода от юли до декември 2014 година, управляваното от Т. Г.  дружество регистрирало 358 автомобила, без да подава декларации в община Добрич, които са задължителни. В двумесечен срок от придобиването собственикът е длъжен да ги декларира пред общината по адрес на седалището на дружеството, което се помещавало в град Добрич.

Схемата, използвана от 63-годишният мъж, била известна като „румънска“ и била разпространена в Северна България. Чрез нея румънски граждани купували автомобили от цяла Европа, но тъй като първоначалната такса за регистрация в Румъния била висока, те пристъпвали към по - евтин вариант. А именно: регистрирали колите си с временни номера за максималния срок в Румъния, намирали фирми като дружеството на Т. Г., които им помагали да се сдобият с българската регистрация на собственото им превозно средство. Така с пълен комплект от документи и с нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал автомобила си, с който можел да пътува навсякъде и да се разпорежда с него. Но автомобилите не били  регистрирани  по ЗМДТ в съответната община в България – в случая Община Добрич,  не били свалени от отчет в сектор „Пътна полиция“ и оставали с български регистрационен  номер. Предстои делото срещу 63-годишният обвиняем Т.Г. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. 

c