Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Подмор при пчелите в област Добрич, производители на мед разпродават кошери

В Деня на св. Харалампий, който е покровител на пчеларите, на хората в бранша не им е до празник.  За голям зимен подмор на пчели алармират от Сдружение „Пчела – Добрич“, очакват се три пъти по-малки добиви на мед тази година.

В Сдружението има регистрирани 250 пчелари от цялата област Добрич. То е второто по големина в България, след това в Плевен. Председателят му Галин Георгиев сподели пред Про Нюз Добрич, че периодът е изключително тежък за него и колегите му.

„Има много голяма смъртност при пчелите. Тя започна още от есента, сега продължава. До края на месец март, докато се подновят пчелните семейства с млади пчели, очакваме още подмор и новият сезон ще бъде много труден“, коментира Георгиев.

Пчелари споделят, че процесът е започнал още след пръсканията на слънчогледа преди цъфтежа му. Хората виждали, как всички пчели, които се връщали с прашец от слънчогледа, умират пред и вътре в кошерите. Съмняват се, че пестицидът е бил отровен за насекомите и това се отразява на семействата и до момента. „В уведомленията за пръсканията, които получихме, пишеше, че карантинният срок е 60 дни. Това означава, че препаратът действа 60 дни, а пчелите в тези дни събират прашец и нектар от тези растения и концентрацията на активно вещество според нас е била голяма“, посочи Георгиев.

Той лично се грижи за 140 кошера в два пчелина – в с. Опанец и в землището на с. Одринци. При него досега смъртността е 50% - от 140 семейства в момента има 70 живи. По думите му, негови колеги се оплакали от 80-90% подмор. При тази смътност добивите ще бъдат много малки – останалите живи пчели са много слаби и със сигурност ще изтърват първите паши.

2020 година също не е била добра за производителите на мед заради сушата, но смъртността като цяло е била малка. „Тази година обаче имаше валежи, има я възможността от природата да дойде нещо, но ние просто няма да имаме с какво да го съберем“, казва пчеларят.

Миналата година добивите му са били високи – получил по около 25 кг. мед от кошер. Средно в областта добивът е бил около 20 кг. „За тази година е трудно да се прогнозира. На база на наличните ми пчелни семейства, от които съм изкарал 3,5 тона мед, тази година очаквам около   30% от миналогодишния. Колегите ми също очакват една трета от добива“, отбеляза Георгиев.

Масово колегите му започнали да си търсят работа. Правят го дори пчелари с по 300-400 пчелни семейства, защото виждат, че няма да има добив. Георгиев казва, че интернет е пълен в момента с обяви за продажба на кошери. Вече има цени от порядъка на 100 лева за кошер, при 250 лева преди две години. Продават се кошери, платформи, инвентар, дворове, закупени специално за пчеларство. В бранша казват, че пчелите през последните години са само разход.

Миналата година изкупната цена на полифлорния мед е стартирала от 3.60 лв/кг и до Нова година е стигна до 4 лева. Акациевият и липовият мед са се търгували за 6 лева.

Пчеларите не са удовлетворени и от измененията в Наредба 13 за опазване на пчелите от отравяне, приети в края на 2020 година, тъй като много от техните предложения не са били взети предвид.

В Деня на пчеларя обикновено хората от Сдружението ходят на литургия и освещаване на меда в храм „Св. Троица“ в Добрич, после посещават няколко пчелина, а вечерта се събират на почерпка. Тази година заради пандемията няма да празнуват.

c