Водещи новини Общество Политика

НФСБ с инициатива за паметник на Димитър Списаревски в родния Добрич

НФСБ ще внесе предложение в Общинския съвет в Добрич за изграждане на паметник на капитан Димитър Списаревски в родния му град. Инициативата бе обявена на пресконференция днес с участието на народния представител Георги Александров и общинския съветник Миленка Георгиева.

Димитър Списаревски остава в историята на бойната авиация като първия български пилот-жива торпила. При бомбардировките над София по време на Втората световна война летецът се врязва в американски бомбардировач и двата самолета падат край Долни Пасарел. Загива, но спасява от гибел много мирни столичани. Посмъртно е награден с орден „За Храброст“ и произведен в по-горно звание – „капитан“.

„Капитан Димитър Списаревски е роден в Добрич, израснал е в нашия град, участвал е в битката за София през Втората световна война. Една личност, която беше забравена във времето, но вече е време да обърнем внимание и да отдадем подобаващо място в нашия град“, каза Георгиева. Съобщи, че от Общинския съвет ще се поиска да бъде отредено място, където да се изгради паметникът.

Надявам се Общината да приеме нашето предложение и да реализираме нещо значимо в памет на капитан Списаревски, а не само една паметна плоча, където да се отбележи, че той е част от историята на нашия град и на България, да му отдадем подобаващо място, каза тя.

Добрич помни подвига на пилота-герой капитан Димитър Списаревски преди 77 г.

Коментират се няколко места, но за избора ще се направят всички необходими обществени обсъждания. Сред тях са до музея в градския парк, както и в района, където е била родната му къща, посочи Георги Александров.

„Идеята е да продължим да изграждаме паметници на значими български личности. Добрич в това отношение е достатъчно благодатен. Тук са ставали много събития, родени са важни хора. Подтикът ни беше това, което видяхме при честването на гибелта на капитан Списаревски през декември. Негов паметник в България реално няма. Има паметна плоча в Добрич, паметен знак в Долни пасарел, където е паднал самолетът му. Затова решихме да се направи паметник  в Добрич, където той е роден. Дай Боже един ден той да получи своя заслужен паметник и в София“, каза Александров.

Той припомни, че след 1944 година по политически причини името на капитан Списаревски  умишлено е „изтикано от историята на страната, от тази героична епопея от защита на българското население при бомбардировките през Втората световна война. Смятаме, че тази стъпка е важна за възстановяването на паметта на този незаслужено забравен герой, чието име бавно и постепенно отново се връща на вниманието на българската общественост. Смятаме, че стъпката, която сега предприемаме, ще даде тласък на този процес“.

Народният представител съобщи, че НФСБ има идеи за паметници и в други населени места на значими личности в историята на България, които са допринесли, можем да сочим за пример поколения наред със значимостта , каза Георги Александров. Но началото се поставя с монумент на капитан Списаревски в Добрич.

Предстои да бъде учреден Инициативен комитет за изграждането на паметника, след като народните представители от НФСБ Йордан Апостолов и Георги Александров поставиха въпроса. Обсъжда се къде да бъде поставен мемориалът – решението предстои да вземе Общинският съвет в Добрич.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *