Водещи новини - дясно Култура Общество

Документи възраждат паметта за виден добруджанец – съратник на Апостола, П. Хитов и Караджата

снимка: революционери – участници във Втора Българска легия *

Съхранени документи възраждат паметта за виден добруджански революционен деец, посветил се на Свободата на Отечеството – Панчо Досев, благодарение родолюбивата събирателска дейност на Цветан Сашев – уредник в Добричкия исторически музей.

В хронологичен ред най-ранното споменаване на добруджанеца Панчо Досев е свързано с 1862 г., когато той тръгва от Варна към Белград с група съмишленици, за да се включи в т. нар. Първа легия на Г. С. Раковски. Пътуването започва на 20 април, а на 23-ти април добруджанци пристигат в Галац. Там към групата се присъединяват и други желаещи да участват в легията. Сред тях са и имената на Стефан Караджа и Васил Друмев. В началото на месец май 1862 г. част от събралите се доброволци (сред тях и Панчо Досев) отпътуват от Галац, а на 10-и пристигат в Белград, където се срещат с Раковски.

В средата на 60-те години Досев се подвизава като учител в едно влашко село край Неготин. Според некролога на Досев публикуван през месец октомври 1876 г., от средата на 60-те до 1876 г. той отново работи като учител, но в Сърбия.

Участник е във Втората легия. За това пък свидетелства популярната снимка от 1867–1868 г. на която Досев е със Васил Левски. След разпускането на легионерите, Панчо Досев живее в Белград. В писмо на Левски до Панайот Хитов, писано между февруари и средата на април 1868 г., Апостолът на свободата споделя, че е болен и се лекува в къщата на Досев.

След започването на Сръбско-турската война се включва като доброволец в четата на Панайот Хитов. В спомените си Хитов разказва, че при постъпването си Досев е бил учител в село Михайловац. В четата воеводата П. Хитов, на Досев е поверено да се занимава с воденето на документация. Впоследствие участва и в четата на Христо Македонски, която също е част от българското опълчение в гореспоменатата война. При Македонски е подвойвода. През месец септември участва в бойни действия край Зайчар, където е изпратен от П. Хитов. Ранен е в краката и е приет в английска полева болница в Белград. Там кракът му е ампутиран. Три дни по-късно на 22.09.1876 г. Панчо Досев умира вследствие на усложнение след ампутацията. Погребан е в Белград с военни почести. На погребението се стича цялата българска общност както и много чужденци.

Родом, Панчо Досев е от Хаджиоглу Пазарджик (дн. Добрич). П. Хитов разказвайки за събития от 1876 г., споменава възрастта му: „Беше женен, на възраст около 35 годишен….”.

Автор: Цветан Сашев – уредник в отдел „Нова и най-нова история“ на РИМ – Добрич

(*) На снимката: Най-вдясно (прав) е Панчо Досев, в средата (седнал) е Васил Левски.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *