Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Прекрасни рози в цветовете на дъгата – вече и в област Добрич

Уникалната роза с цветовете на дъгата, известна и като „дъгова роза“, може да се намери вече и в област Добрич. С тази невероятни красота разполагат в магазина за цветя и подаръци "Флорета" в Каварна.

Многоцветната роза или rainbow rose се произвежда за около 24 ч по специална технология. Използват се безвредни сладкарски бои, които се добавят във водата на кремави цветове.

Шарената царица на цветята като че ли събира всички послания на розите – червено за страстна любов, жълто за приятелство или ревност, розово за благодарност и нежност, бяло за невинност, синьо за мечти и надежда.

От години почитателите на рози се радват именно на синя разновидност, която японски учени постигнаха, вкарвайки в растението ген, който синтезира пигмент от трицветните теменужки.

Дъговата роза беше отгледана през 2004 г. след 6 месеца упорит труд. В резултат на продължителна работа се появи необичайно цвете, чиито листенца бяха боядисани в различни цветове на сини, червени, оранжеви, жълти, зелени и сини тонове. Заводът е получил името Rainbow rose.

Разноцветните рози, които се отглеждат в резултат на сложна работа, се отглеждат по необичаен начин: водата преминава в стъблата на растение, което оцветява венчелистчетата в различни нюанси.

Многоцветните рози са известни още като „рози от дъга" или „щастливи рози". Те се раждат и порастват като бели цветя, но цветовете им поглъщат разнообразните оцветители за храна, разтворени във водата им един по един. Знае се, че процесът отнема между 12 и 24 часа, докато оцветителят се придвижи по стеблото на цветето, но не е ясно как всяко венчелистче се оцветява в различен цвят. Технологията остава търговска тайна на създателя - холандския цветар Петер ван де Веркен, който започнал с оцветяването на хризантеми в ярки цветове. Той купува обикновени рози, боядисва ги и ги продава по света. Те миришат като всички рози и издържат също толкова време, но листата им падат значително по-бързо. Само за една година предприемчивият цветар е продал повече от милион, като най-успешните пазари са в Япония, Италия и особено в Швеция, защото жълтите и сини венчелистчета имитират цветовете на националния флаг. Все пак розите от дъга са луксозно изкушение.

Цената на една такава роза в магазина в Каварна е 5 лева, като ексцентричното цвете носи кратко и ясно послание: наистина си ми скъпа!

От "Флорета" обещават и други изненади в навечерието на предстоящите празници Свети Валентин и Осми март.

c