Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Нов живот на стари мебели вдъхва Десислава Първанова от Добрич

Магазин "Ръчна работилничка" отвори врати в центъра на Добрич. Негов стопанин е Десислава Първанова, която с много желание и любов изработва ръчни сувенири. Това, което я отличава от останалите такива творци в Добрич обаче е, че вдъхва живот на стари мебели.

Новото, което Десислава прави и ще предлага в магазина, е именно рециклирането на мебели в стил винтидж. Защото така не само удължава живота им, но собствениците им наследяват и спомени по едно отминало време. Това вече не са само мебели, а минало, част от нечия история. Вярва, че да притежаваш винтидж артикули у дома си е вълнуващо.

Майсторката използва специални технологии, които правят мебелите да изглеждат сякаш са маркирани от времето – с вдлъбнатини, драскотини, резбовани, покрити с лак, в цветови схеми, близки до природата и отговарящи на времето, за което са създадени.

Винтидж е стил, който много хора днес обичат и това не е случайно. Той съчетава най-красивите черти на модните течения от позабравеното минало, като ги пренася в настоящето и ни ги поприпомня по един романтичен и носталгичен начин.

Във винтидж интериора се използват много стари мебели и предмети от различни страни и епохи. Те имат невероятно изразително звучене на чистото бяло по стените, подовете и таваните. Именно този белоснежен контекст служи за фон на многоцветното разнообразие от форми, материи и цветове. Благодарение на това фоново решение, „окъсаните“ и изтрити, интериорите на отминалите времена не навяват мисли за отживялост и старост, а напротив – изпълват дома с уют и история.

Десислава търси стари дървени мебели – шкафчета, столове, маси, скринове. Ретро стил може да се придаде и на нови мебели. Ако някой не харесва мебелите в кухнята си, тя може да я преобрази, така че тя да заживее нов живот като въздишка по миналите времена на добър вкус. Клиентите й могат да занесат в магазина мебелите, на които искат да вдъхнат нов живот с романтична и носталгична нотка. Защото той е и ателие за Десислава.

Да предадеш на мебел стил винтидж е доста трудоемко. Първо се шкурят на ръка. След това върху дървото се нанася защитен слой със специална паста. После и боя, а след като изсъхне – още един слой. И отново в употреба влиза шкурката.
Невъзможно е да се предаде атмосферата на епохата без декоративни елементи. За старинен вид на мебелите Десислава използва орнаменти, които изработва сама чрез шаблони и специална паста. Флоралните принтове са неделима част от този стил. Заради асоциацията с различните сезони или заради романтичната нотка, която събуждат, цветята са елемент, който присъства във винтидж стила.

За декорацията на някои от мебелите използва техниката декупаж. Прилага я и за много от ръчно изработените сувенири, които предлага в магазина. Прави декупаж върху керемиди, върху бутилки, въобще - върху всяка повърхност.

В началото за иконите върху цигли купувала икони или календари от манастирите. „Беше по-грозно, не ставаше толкова фино, както сега. Личеше си къде е хартията“, спомня си тя. Сега използва декупажна хартия. Споделя, че част от иконите са само лакирани, а другите са залети с восък, което им придава старинен ефект. Прави й впечатление, че младите хора предпочитат тези с лак, а възрастните – с восък. Обяснява си го с това, че младите се радват повече на по-лъскавото, по-шареното. Докато, хората, които са на възраст и по-религиозни, търсят икони, които имат вид на състарени. Категорична е, че не клиентът избира иконата, а тя него.

„По начина, по който изработвам икони на керемиди, създавам илюзията, че са рисувани. Особено тези, които са залети с восък. При тях много трудно можеш да различиш, че не е рисувана“, споделя Десислава. В началото изработването на една икона й отнемало няколко дни. Сега за един ден измайсторява десет икони.

Керемидите й са автентични, събирани от стари селски къщи. Някои са на повече от сто години. „И са много здрави. Макар да са били изложени на сняг, слънце, дъжд, понякога, когато ги изтърва, не се чупят”, разказва тя. Досега не й се е налагало да купува керемиди. Приятели, които се занимават със строителство, й се обаждат когато в някое село се събаря стара къща. Когато участва на панаири или други базари, при нея често идват възрастни жени, които я канят в домовете си, за да й дадат керемиди.

„Правила съм икони върху други повърхности, които нямат нищо общо с керемидата, но не е същото“, споделя Десислава. Прави декупаж на икони и върху книга, които също са търсени, макар да са по-скъпи. „Получава се като състарена Библия, защото от едната страна слагам икона, а от другата – молитва”, разказва Десислава. Но, такава книга се изработва бавно – отнема 3-4 дни, тъй като се наслагват пластове – лепила, лак, които трябва да се изчака да изсъхнат.

От „Ръчна работилничка” можете да си закупите много ефектни бутилки. Част от тях са битови – украсени с вълнена прежда и канап, върху тях има дървени фигурки, изработени от Александър Димитров от Добрич. Има и по-модерни бутилки с чаши. За тях се използват състаряващи структурни пасти, мият се и могат да се ползват. Предпочитани са при кръщенета – за подарък ни кръстниците, на кръщелника, подходящи са и за сватби и юбилеи. Комплектът може да е с две, четири или шест чаши, въпрос на избор от страна на клиента.

Сред впечатляващите експонати на „Ръчна работилничка” са чаши с рози от креп хартия. Започнала да ги майстори отскоро – за коледния базар в Добрич, в който участва. Скоро ще предлага и такива с актуалните сапунени рози, които прави жена от Каварна. Чашите с рози са изключително подходящи за предстоящите празници – Свети Валентин, 8 март, смята Десислава.

Клиентите на магазина ще останат впечатлени и от декорираните стари щайгички и чекмеджета. В тях са поставени много предмети с минало, които съхраняват историята на семейството на Десислава. Сред тях е и лула на баща й от преди много години. Спомени от детството на село навяват и декорираните сено и слама.
Майсторката предлага атрактивни възможности за декорация на подаръци - в кошница, малка щайга, кашпа или сандък.

В ръчните творби на Десислава неизменно присъства и морето. През лятото тя и децата събират на плажа край фара в Шабла рапанчета, охлювчета, раковинки. Използва и пясък, който там е предимно от натрошени миди. От него прави пана с морски пейзажи или други картини. Едно такова пано й отнема много време, защото взирането не й позволява да работи дълго. Изобразявала е кораби, делфини, чайки над морето, котви, въжета и т.н. Но, се получава много ефектно. При изработването им се използват структурни пасти, за да състари рамките. Отскоро при изработването на картини Десислава използва и глина. Разказа, че в една от творбите й има част от купичка, която дъщеря й счупила у дома.

„Мога всяко нещо да превърна в сувенир“, твърди тя. Синът й дори се шегувал, че рециклира всичко.
Дори рафтовете в магазина е преобразила с двете си ръце. Били в грозен жабешко зелен цвят. Тя ги боядисала в няколко цвята, изшкурила ги и днес те придават романтичен стил на магазинчето, което се намира до „Стара къща“. „Ръчна работилничка” е и нейно ателие, където може да се види как тя придава нов живот на старите мебели или създава красивите сувенири.

c