Водещи новини - дясно Крими Общество

Спецакция на КАТ срещу агресивните на пътя

снимка: gettyimages.dk

От днес до неделя е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението по пътищата. В населените места ще се следи за отнемане на предимство – в това число преминаване на червен сигнал на светофарните уредби и неосигуряване предимство на пешеходци. Това съобщи на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков.

Той напомни, че ако тези две нарушения бъдат извършени два пъти в рамките на една година, виновният търпи санкция от 200 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец. Продължава и контролът по нарушение на правилата за движение от страна на пешеходците.

В извън населените места екипите ще следят за неправилно изпреварване, рисково и агресивно шофиране, използване на обезопасителни колани и системи. Системите за контрол на скоростта ще бъдат разполагани и на малки пътища – третокласни и общински.

Близнаков каза също, че е извършен анализ на данните за настъпилите пътнотранспортни произшествия за месец януари. От данните става видно, че има спад в числеността на загиналите с 30% спрямо месец януари 2020 г. 62% от тежките катастрофи са възникнали в населени места.

Продължава да е обезпокояващо висок броя на пътнотранспортните произшествия с участие на пешеходци – 43% от тежките ПТП, настъпили в населени места, което е и причина в специализираните операции да се обръща специално внимание на този тип участници в движението по пътищата.

Близнаков заяви също, че в рамките на предишната операция, която се проведе от 29 януари до 3 февруари са проверени 37 655 моторни превозни средства и 45 923 водачи, пътници и пешеходци. От екипите са били съставени 12 583 фиша и 3522 акта. 714 са санкционираните пешеходци, установени са и 48 случая, в които водачи не са осигурили предимство на пешеходци. 1 310 са били констатираните нарушения на неизползване на обезопасителни системи. Установени са и 12 847 случая на нарушение на скоростните режими в населените места и 7 603 в извън населените места.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *