Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Върнаха над 141 000 лв. надвнесен данък от добруджанци

Над 141 хиляди лева е възстановила НАП Добрич на 700 добруджанци, които са надвнесли данък върху доходите на физически лица, през данъчната кампания на миналата 2020 година, информираха от териториалното бюро на приходната агенция. Това са лица, които са ползвали право на данъчно облекчение за намалена работоспособност, облекчение при доброволно осигуряване и застраховане, облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади семейства.

През данъчната кампания на 2021 година, физическите лица, които искат да възстановят недължимо платени суми за данък върху доходите през миналата година, трябва да  подадат годишна данъчна декларация с деклариран надвнесен данък върху доходите, напомнят от НАП. От старта на данъчната кампания през месец януари  на текущата година до момента НАП е възстановила надвнесен данък на 19 добруджанци, в размер на 2 225 лева. Декларацията за възстановяване се подава в  офиса на НАП Добрич по постоянен адрес. Данъкът се възстановява, когато в подадената декларация е посочена сумата на надвнесения данък, името на ТБ, банковия код /ВIC/, номера на банковата сметка, трите имена и ЕГН на титуляра. От 2020 година отпада  задължението към годишните данъчни декларации да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК за ползване на данъчно облекчение  за намалена работоспособност и задеца с увреждания.

 Данъчните облекчения могат да се ползват при условие, че не са налице подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, уточняват от НАП Добрич.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 5 май 2021 г.  Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от офиса на НАП.

c