Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отпуснаха 20 милиона лева за нови STEM центрове в иновативните училища

20 милиона лева отпусна правителство днес за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката. „За втора поредна година предоставяме 20 милиона лева за националната програма. Средствата ще получат 113 държавни и общински училища“ заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 000 лева, а за по-малките - до 50 000 лева.

Правителството одобри списък с 504 иновативни училища, 12 са от област Добрич

През 2020 г. 153  училища също получиха 20 милиона лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети. „Миналата година стартирахме Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки“, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

През месец януари тази година премиерът Бойко Борисов посети Основно училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.

c