Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нов контейнер за използван текстил и кожа е инсталиран в Добрич

Четири са вече специализираните контейнери за "разделно събиране на отпадъци от облекла и текстилни материали", разположени на територията на град Добрич, информираха от общинска администрация.

Към системата от трите инсталирани и функциониращи до момента контейнера, предназначени за събиране на стари дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил, от 2 февруари, по инициатива на Община град Добрич и „Евротекс” ЕООД, системата се разширява с още един специализиран контейнер за текстилни отпадъци.

Новият контейнер е ситуиран в непосредствена близост до ТОТО пункта по ул. „Христо Ботев” - на паркинга между бл. №4 и бл. №6.

От Община град Добрич информират също, че контейнерът, до скоро разположен на ъгъла на улиците „Ген. Колев“ и „Стоян Михайловски“ (до детска градина №8) от 2 февруари е преместен на паркинга по ул. „Св. Св. Кирил и Методий” - до Общинския младежки център „Захари Стоянов”.

"Системата се радва на интерес от страна на гражданите, като очакванията са с разширяването на системата, той да се повиши още повече. В резултат от използването на контейнерите през 2020 г., са събрани 40 тона отпадъци от облекла и текстилни материали, за които пътят към депото е отклонен", коментираха от кметството.

Поставените в контейнерите облекла и други текстилни материали, които са годни за повторна употреба и са преминали през дезинфекция, се използват повторно като дрехи втора употреба и като памучни парцали за почистване в индустрията, съобщиха от "Евротекс".

Част от материите се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия. Инициативата цели да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от ненужни дрехи без риск за околната среда в синхрон с добрите европейски практики.  

ОТ местната добричка управа напомнят, че е препоръчително дрехите да бъдат изпрани и поставени в торба. Контейнерите са разработени по специална система, която не позволява насилственото им отваряне.

c