Водещи новини Крими

Метин от Добрич, който стреля по бившата си и заплаши да се гръмне, остава в ареста

Варненският апелативен съд отказа по-лека мярка за неотклонение на обвиняем в опит за убийство в условията на домашно насилие. Срещу Метин К. се води досъдебно производство за това, че миналата година в Добрич е направил опит умишлено да умъртви бившата си съпруга. Деянието било извършено при издадена ограничителна заповед. Разследването изяснило, че е използвал газов пистолет, преработен в боен. Незаконното притежание на огнестрелното оръжие дало основание на прокуратурата да повдигне обвинение и за това закононарушение.  

Мъж в Добрич стреля по жена си и заплаши да се гръмне, предаде се след 13 часа преговори

Метин и съпругата му били разведени. На 26 юни 2020 г. в дома на жената мъжът извадил пистолета и я заплашил в присъствието на дъщеря им. Дошло време по-малкото дете да бъде взето от детска градина. Метин излязъл, но жената затворила вратата след него. Той произвел изстрели през вратата, като два от куршумите я улучили. Метин се укрил. След многочасови преговори с полицейски служители, той се предал.

Престъплението, за което е обвинен, се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

По искане на защитата, днес съдът задължи прокуратурата да представи протокол за извършен преди дни повторен разпит на пострадалата жена.

          Представителят на Апелативната прокуратура отбеляза, че склонността към употреба на алкохол и психологическите преживявания около развода водят до съмнение, че при по-лека мярка за неотклонение Метин отново може да предприеме нежелани действия спрямо пострадалата.

Метин от Добрич, който стреля по жена си, по чудо не уцелил и дъщеря си

          Защитниците на обвиняемия оспориха стореното да е извършено в условията на домашно насилие. Мъжът е бил доброволно допуснат до дома на жената, която се е отказала от действието на ограничителната заповед.

          Пред съда Метин К. каза, че станалото било само инцидент.

          За да се произнесе, съдът взе предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание. Събраните материали по делото подкрепят основателността на подозрението за участие на 52-годишния мъж в деянието. Тезата на защитата за правната квалификация не може да е предмет на настоящото производство, а на разглеждането на делото по същество. Въззивната инстанция прецени, че макар да няма опасност мъжът да се укрие, е реален рискът да извърши престъпление. Той е реабилитиран след предишно му осъждане. Но за него има лоши характеристични данни, свързани с това, че не полага общественополезен труд, злоупотребява с наркотици и алкохол. Такива се съдържат и в преписката по Закона за защита от домашно насилие. 

За опит за убийство ще съдят въоръжения от Добрич, вдигнал на крак полицията

          С тези аргументи Апелативният съд потвърди определението на Добричкия окръжен съд, с което е отказана промяна на мярката за процесуална принуда на обвинения в опит за убийство в условията на домашно насилие и незаконно притежание на оръжие Метин К.

          Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *