Здраве Общество

Кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич“ стимулира малки и големи да правят добро

Кампанията „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич“ продължава с усилията и добрите сърца на членовете на Сдружение „Заедно правим добрини“, които отделят от свободното си време за начинанието. Двигателите в тази кампания са три дами от Добрич – Димитрина Младенова, Йоанна Койчева и Милена Савова. Всеки, който иска да се включи и е събрал пластмасови капачки, както и жълти стотинки, може да се свърже с тях чрез фейсбук страницата „Капачки за благотворителност – МБАЛ Добрич“, за да бъде насочен какво да направи.

На няколко места в област Добрич има поставени съоръжения за събиране на капачки. В Добрич те са пред Общината, пред х-л „Добруджа“ и пред офиса на ГЕРБ. Съоръжения има и в Тервел, Ген. Тошево и село Стефаново.

Само преди дни, в най-големия сняг и студ, 7-годишният Александър Златинов – първокласник в СУ „Климент Охридски“, занесъл заедно с баща си събраните капачките в пет туби. В семейството на Алекс отдавна се занимават с това. Майка му Жени Костова сподели пред Про Нюз Добрич, че са разказвали на детето за благотворителната кампания и че парите от събраните  капачки се даряват за болницата в нашия град. „Имам салон за маникюр, но сега съм по майчинство и не работя. Преди обаче в салона на няколко пъти събирахме по 10-12 туби. Аз започнах, мои клиентки и приятели също се запалиха. На Алекс това му допадна и той научи, че всяка една събрана туба с капачки е едно добро. Събира капачки отвсякъде, дори на заведение когато сме били си прибира капачките от изпитите бутилки.  Знае, че по този начин ще помогнем да се купят нужни неща за болницата. Решихме да занесем в училище събраните капачки, за да стимулираме и другите деца – колкото повече, толкова по-добре“, каза Жени.

Семейството на Дани Иванова също се е включило отдавна в кампанията. „Събираме капачки от около 10 години, но тогава кампанията беше национална. След като трите дами започнаха да събират конкретно за болницата в града, ние решихме да ги подкрепим“, казва Дани. Тя има син на 10 години, който се казва Димитър, и дъщеря Йоана на 14 години.  

На рождения си ден през 2019 година, вместо цветя и подаръци, Йоана поискала приятелите й  да й занесат капачки и жълти стотинки. Те откликнали, но й поднесли и цветя, за да я поздравят за инициативата. „Тя се впечатли, когато сложиха едното от съоръженията в Добрич.  Каза ми, че иска ако може наведнъж да го напълним. И ние почти го бяхме напълнили. Йоана пожела да правим това всяка година и ние предаваме капачки поне два пъти в годината. Оставили сме туби във входове, на дядовци, баби, по познати. През лятото събираме капачки по плажа –  където намерим, пълним джобовете“, разказа Дани.

Не може да пресметне колко точно туби са напълнили, много са. Последно са предали капачки през декември м.г. Опитват се да приобщят към каузата близки и познати. Радват се, че кампанията е специално за нашия град. А Йоана казвала, че с неща, които изхвърляме като ненужни, може да се помогне и да се вършат добри неща. 

Около 20 тона са събраните и предадени на изкупуваща фирма капачки от началото на кампанията през 2017 година до сега. С получените средства са закупени устройства за болницата. През септември 2018 година е дарен пациентен монитор за родилното отделение, а на следващата година – родилно легло. После бил осигурен още един пациентски монитор, защото старият болничен се развалил. Миналата година е дарен видеоларингоскоп.

Димитрина Младенова от Сдружението разказа, че имат склад, където отварят всички туби и сортират на ръка капачките.  Не само трите жени правят това, помагат им приятели и доброволци. „Всичко трябва да мине през ръцете ни, защото в тубите сме намирали камъни, метални капачки, гумени предмети, разни боклуци. Молим хората да предават само пластмасови капачки, без други примеси, за де се улесни процесът по-нататък. Складът се намира в бившата „Търговия на едро“ и ни е даден безвъзмездно от собственика на „Изида“ Младен Матеев. Благодарим му сърдечно, защото вече повече от три години събираме капачки, а иначе трябваше да плащаме наем за склад“, казва Димитрина. Посочи отново, че всичко това трите жени и приятелите им правят в свободното си време, благотворително и безвъзмездно. И заразяват с примера си и други свои съграждани – за това говорят многото снимки на фейсбук страницата на кампанията.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *