Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Разхлабват част от мерките, шлемовете – забранени на закрити обществени места

снимка: Kathy Willens

От днес разхлабват мерките в страната. Големите търговски центрове отново отварят врати, но при спазването на строги правила. Работното време ще е намалено – от 10 сутринта до 9 вечерта. На всеки час трябва да се прави щателна дезинфекция. Mагазините ще работят с намален капацитет, а малолетни и непълнолетни ще се допускат само с придружител.

Заедно с моловете отварят фитнесите и залите за тренировки. Условието при тях е да работят с до 50% от капацитета си. Въведени са и строги мерки за борба с вируса. Още с влизането всеки клиент трябва дa дезинфекцира ръцете си и да постави калцуни на обувките. Лична хавлиена кърпа е необходимо да бъде поставена  върху всеки уред, който се използва.

Ресторантите остават затворени, след като браншът се отказа от протестното отваряне. Причината - оказа се, че служителите и клиентите ще носят наказателна отговорност, ако нарушат мерките. Може да се стигне и до лишаване от свобода за срок до 5 години.

Според последната информация, ако всичко е наред, заведенията ще отворят от 1 март.

От днес се забранява употребата на шалове и предпазни шлемове на закрити обществени места. Изискването се въвежда, след като се оказа, че не осигуряват достатъчно добра защита, особено срещу новия щам на коронавируса.

Това означава, че от днес разрешени остават само маските.

Източник: NOVA

c