Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Директорът на Арт-център „Палитра” в Добрич: Залите въобще не трябваше да бъдат затваряни

Защо трябваше залите да бъда затваряни? Това попита вместо коментар директорът на Арт-център „Палитра” в Добрич член на Управителния съвет на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ Иван Иванов. „Мисля, че много добре работехме и при предните епидемични условия и изисквания, които имаше – за отстояние, за спазване на хигиенни норми”, посочи той пред Про Нюз Добрич.

Иванов обясни, че по принцип посетителите на любителските школи са хора, които мислят за своето здраве, след като са активни не са хора, чиято цел е да се разболеят или пък да разболеят някой друг. По думите му нещата опират не толкова до физическото, а по-скоро до емоционалното оцеляване. И всеки, който посещава такива центрове, напълно осъзнава какво прави и носи много висока отговорност. „Лично аз смятам, че едно от най-безопасните места са такъв тип центрове”, каза директорът на „Палитра”.

За мен и до ден днешен е непонятно и неописуемо, че причинихме такива психически и емоционални щети на децата, сподели Иван Иванов. „Затворихме ги вкъщи, не им дадохме абсолютно никакъв шанс и възможност да общуват, да бъдат нормални човешки същества и да изразходват необходимата енергия, но и чисто емоционално да могат да се изграждат. За мен е супер непонятно всяко едно такова действие”, посочи той.

По думите му залите въобще не е трябвало да бъдат затваряни, просто е трябвало малко повече отговорност от страна на самото общество. „За това и ние от Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ толкова активно настоявахме най-малкото да разберат, че има изкуство, не само спорт. Мисля, че това е един добър успех за нашата организация, защото успяхме да кажем на управляващите, че има изкуство, което е един от стълбовете на едно общество”, каза Иванов.

Той сподели, че силно се надява цялата тази психоза, която е създадена – по 24 часа да се казва колко е опасно, колко е страшно всичко, как не може да бъде овладяно, да не повлияе на хората, които посещават школите. Сподели, че вижда от страна на децата и техните родители едно желание да се върнат колкото се може по- скоро в танцовите зали, за да правят това, което обичат, да изразходват енергията си и да се освободят от тази апатия, която ги е обзела в момента.

Иван Иванов сподели какви са противоепидемичните мерки в залите на Арт-център „Палитра”. Те са отбелязани още на вратата – че в центъра не трябва да се движат хора без предпазни маски, поставени са дезинфектанти на възможно най-достъпни места. От влизането до съблекалнята има три уреда за дезинфекция, които могат да бъдат ползвани. В „Палитра” винаги в залите се влиза със специални за целта обувки. „Ако в хипермаркетите и големите магазини изискването е на два часа да бъде правена дезинфекция, при нас се прави след всяко мероприятие, проветряват се помещенията и така се допуска следващата група”, посочи директорът на „Палитра”.

По думите му най-важното е, че те работят със страшно интелигентни и отговорни хора, които са на ясно, че човешкото здраве е най-важно и никой няма да допусне да навреди на себе си и на околните.

c