Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Преди година бе първият съмнителен случай за COVID-19 в Добрич

Преди една година точно на днешната дата – 29 януари, бе съобщено за първия съмнителен случай на COVID-19 в Добрич. За две българки, завърнали се от Тайван и Китай, приети в болници за наблюдение за коронавирус, информира на извънреден брифинг тогавашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Българките ще бъдат в болници в следващите 10-14 дни и ще бъдат следени дали няма да покажат симптоми на опасната инфекция, каза тогава министърът.

Жената от Добрич бе около 20-годишна и се бе завърнала от Тайланд. Тя бе настанена в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич и бе лекувана в противовирусни препарати. Два дни след приемането й в лечебното заведение бе в добро състояние, вече нямаше температура и интоксикация. Предвид, че Тайланд съобщава за малко на брой случаи, преценихме, че рискът е нисък, но все пак съществува и за това  беше хоспитализирана, посочи тогава за медията ни директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова.

Лекарят тогава поясни, че край жената няма болни, всички контактни с нея са здрави. И обясни, че в Инфекциозно отделение има изолатор, а кадрите са подготвени да посрещат всички видове заразни болести. Д-р Ангелова допълни, че рискът жената да е с коронавирус е изключително нисък и вероятността да се потвърди е много малка.

Година по-късно директорът на РЗИ припомни, че младата жена е престояла в болницата 14 дни. „Тогава тя нямаше тази симптоматика, която в момента наблюдаваме. Имаше само температура и отпадналост”, каза д-р Ангелова. Тя разказа, че добричлийката се е прехвърляла от самолет на самолет и за това е бил преценено, че има риск.

Младата жена е била прегледана от лекар и пусната у дома. След това се е наложило да бъде върната обратно в болницата, защото се е предполагало, че им някакъв риск. Било е много трудно да я задържат в лечебното заведение, защото е искала да се прибере у дома. Живеела с майка си и баба си и те са съдействали на здравните власти, за да остане в болницата.
На 1 февруари директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев съобщи от ефира на Нова телевизия, че жената от Добрич е с отрицателен тест за коронавирус. Тя е била изследвана благодарение на китовете за заболяването, които бяха пристигнали няколко дни преди това в България.

c