Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Днес професионален празник имат надзирателите в затворите

През 2006 година правителството обяви 29 януари за професионален празник на работещите в системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието. Това е денят на подписването преди 142 години - през 1879 година, на Привременните правила за учредяване на затворите - първият документ, полагащ началото на затворното дело в България.

В България затворите са подчинени на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Освен тях има и затворнически общежития от закрит и открит тип, като в последните се настаняват затворници с леки присъди или с малък остатък от присъдата, обикновено работещи на външни обекти през деня.

В затворите обитателите са разпределени на „обвиняеми и подсъдими“, т. е. с невлезли в сила присъди и осъдени. В затворите лишените от свобода търпят наказанията при строг и общ режим, като килиите се заключват само през нощта и затворниците са свободни да се движат в коридорите на съответната група през деня. Всички затворници, без значение режима, включително изолирани, наказани и доживотно осъдени, имат право на престой на открито поне по един час дневно. Всички имат право на телевизор и радио.

c