Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Център за деца с увреждания и хронични заболявания ще бъде разкрит в Добрич

Закриването на домовете за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ е част от цялата стратегия на Република България за деинституализация на тези домове, приета през 2010 година. Това сподели за Про Нюз Добрич директорът на ДМСГД в Добрич д-р Иво Войчев. Припомняме, че вчера Министерски съвет прие постановление, с което от 15 февруари се закриват осем дома в страната, сред които и добричкият.  Според приетия документ на тяхно място ще бъдат изградени центрове за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания /ЦКОДУХЗ/.

Д-р Войчев посочи, че проектът за постановлението е бил публикуван на 8 януари за обществено обсъждане в двуседмичен срок. Той разказа, че през м. г. всички тези домове се работили по проект на социалното министерство, в който партньор е било Министерството на здравеопазването, за инструментариум, по който е трябвало да се направи оценка на всички деца, които са в ДМСГД, както и в центровете за настаняване на деца с увреждания и в домовете за деца, лишени за родителски грижи. На базата на тези оценки е трябвало да им се предложи друго място за закрила, както и други съпътстващи дейности, от които те имат нужда – рехабилитация, работа с психолози, логопеди и други.

По думите на д-р Войчев на практика към края на 2020 година децата от ДМСГД, които ще бъдат сега закрити, са изведени от домовете и насочени според оценките на потребностите им – някои при приемни родители, други реинтегрирани в биологични семейства, трети в други четири ДМСГД, за които е предвидено да бъдат закрити да кроя на 2021 година. Лекарят посочи, че до края на тази година трябва да бъдат изградени 20 ЦКОДУХЗ за деца, на които е необходимо 24-часово медицинско обслужване. Д-р Войчев обясни, че това е нов тип социална услуга, свързана с новия Закон за социалните услуги.

В ДМСГД в Добрич вече няма деца, които да ползват резидентен тип услуга. Дневният център към дома обаче продължава да функционира и да работи с деца от общността. Д-р Войчев обясни, че в деня на закриването на ДМСГД в Добрич ще бъде разкрит ЦКОДУХЗ. Той посочи, че предстои министърът на здравеопазването да утвърди щат и структура. Директорът е направил предложение за структура на такъв център с персонал, който работи към момента. Той обясни, че това са специалисти с опит, работили са и познават децата, които посещават към момента Дневния център.

Д-р Войчев сподели, че положителното ще е, че децата от един такъв център, какъвто ще бъде разкрит, ще бъдат насочвани към него от лекар с един амбулаторен лист, без да има нужда да преминават през социалните служби, от където да им бъде издавано направление. Разбира се, социалните служби също ще могат да насочват при необходимост деца към този център, каза той. И допълни, че на практика се улеснява достъпът на родителите и децата до тези услуги.

„Както досега Дневният център към ДМСГД и бъдещият център за комплексно обслужване ще е уникален в грижата за децата с хронични заболявания и увреждания, особено в ранна детска възраст”, каза лекарят.

c