Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Нова заповед на кмета на Добрич – на закрити обществени места маските са задължителни

С нова заповед на кмета Йордан Йорданов от днес се въвеждат нови противоепидемични мерки на територията на Добрич, считано от 1 февруари  до 30 април.

Дадени са указания на работодателите как да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, за осигуряване на физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м., а при невъзможност – носене на защитна маска за лице. За работниците, които са на открито, работодателите трябва да осигуряват маски за лице при невъзможност за спазване на дистанция от 1,5 м.

 Препоръчва се работният процес да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени.

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.

Друга препоръка е услугите да се предоставят в електронна среда.

Заповедта казва също, че всички лица, когато се намират в закрити обществени места, включително в транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики,  административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Маска се изисква и на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Изключение се прави за местата за хранене и в питейните заведения, когато се допускат посещенията в тях, за спортуващите на открито и закрито, за участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване, за децата до 6 годишна възраст.

   С пълния текст на заповедта можете да се запознаете тук:

c