Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ВСС отличи посмъртно съдиите Веселин Монов и Ромео Симеонов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет удостои посмъртно двама съдии от Добрич - Ромео Симеонов и Веселин Монов, с отличия „личен почетен знак – първа степен: златен“ за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Отличията са предложени от Галатея Ханджиева – председател на Окръжен съд – Добрич, и подкрепени от Комисията по атестирането и конкурсите.

Галатея Ханджиева се мотивира с дългогодишната юридическа кариера на Ромео Симеонов – над 18 години, като следовател в Окръжна следствена служба – Варна, и съдия в Районен съд – Добрич. Посочва се, че „безукорната и професионална биография е доказана с висока оценка за цялостната му работа по организацията на делата, движението им и постановените съдебни актове. В работата си като съдия изцяло е спазвал принципите за независимост и безпристрастност“.

Дългогодишният юридически стаж на Веселин Монов започва през 1998 г. като помощник-следовател в Окръжна следствена служба – Добрич, продължава като съдия-изпълнител в Районен съд – Добрич, а от 2000 г. е съдия в Районен съд – Добрич. В периода 2004 – 2015 г. е административен ръководител на съда в два последователни мандата. В своята дейност той се е отличавал с умение за вземане на най-рационалните и ефективни управленски решения, и е съдействал за изграждането на благоприятен климат и добра работна среда. Предложението е аргументирано с изводи за трайно изграден професионализъм, трудолюбие, последователност и целенасоченост в работата на съдия Монов. Резултатите от инстанционния контрол на постановените от него актове са много добри и сочат на качествена правораздавателна дейност.

Подкрепа за награждаването на Ромео Симеонов заяви Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, който се мотивира с отличното му представяне като командирован съдия в Административен съд – Варна, в периода 20.08.2019 г. – 20.08.2020 г.

c