Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Какви са тайните на дълголетието?

Дълголетието е нещо, към което всеки от нас се стреми. Може би „стреми“ не е точната дума, защото всички го искаме, но не всички полагаме усилия за това...

Важно е обаче да се знае, че дългият живот не е нещо фантастично или невъзможно, стига човек да възприеме някои здравословни навици, към които да се придържа всеки ден. А за повече ценни съвети, вижте какво споделят някои от най-дълго живелите хора на планетата.

Забавлявайте се повече

Ралф Бърджис Тарант, 110-годишен британец и бивш продавач на застраховки - до пенсионирането си през 1968 г. - казва, че тайната на дългия живот е в това, „да се радваме както на пороците, така и на добродетелите“ и да „останем активни и заинтересовани."

Ако странен мъж в Индия ви предложи „еликсир“, изпийте го

Рег Дийн, друг 110-годишен британец, е преживял две световни войни. Точно преди Първата световна война, докато е бил в Индия, той направил услуга на един от местните жители. Непознатият мъж дал на Дийн странен еликсир и казал, че ако го изпие, ще живее до поне 100 години. Той го изпил и резултатът е положителен!

Яжте по-малки порции храна

Японецът Джироемон Кимура е бил работник по комуникациите и служител в пощата. Когато се пенсионира на 65-годишна възраст, той става фермер и практикува това до 90-годишна възраст.

Кимура стигна до 116, преди да почине, и когато журналисти го питаха какъв е ключът към дълъг, здравословен живот, единственият му отговор беше да се яде храна на по-малки порции. Лесно постижимо за всеки от нас, нали?

Никакви притеснения, повече зехтин

Жан Луиз Калмент е родена във Франция и е починала през 1997 г. на 122 години. Нейната тайна? Калман, заможна французойка, се стараела да се притеснява възможно най-малко, за каквото и да било.

За разлика от Кимура, тя пушила по две цигари на ден в продължение на 100 години, пиела често портвайн и казвала пред репортери, че яде по два килограма шоколад.

Тя не се е опитвала да се поддържа във форма, нито да се упражнява, нито е извършвала някакви превантивни дейности, които да ѝ помогнат да остане жива по-дълго. Всъщност на нея  приписват думите „Ако не можете да направите нищо по въпроса, не се притеснявайте.“

Освен безгрижното си отношение към живота, французойката била голям почитател на екстра върджин зехтина. Тя го приемала както вътрешно, като храна и подправка, така и външно – с разтривки по кожата.

Гледайте си работата

Преди смъртта си на 116 години, родената в Тенеси учителка Бес Купър казва пред "Гинес", че тайната на дългия живот - освен да се въздържаш от нездравословна храна, е да си гледаш работата. Доста хора трябва да се вслушат в този съвет, а?

Яжте бекон

Друга столетничка, Сузана Мушат Джоунс, разказва, че няма пороци. Тя не пие и никога не е правила нещо диво. Тя дори никога не е носила грим! Това, в което жената се кълне обаче, е пълноценната закуска от яйца, зърнени храни и не по-малко от четири ленти бекон всеки ден.

Останете позитивни

Италианката Ема Морано пък казва, че нейната тайна за здраве са три яйца на ден, положителна нагласа към бъдещето и малко бренди от време на време. Заедно с малко шоколад, защото животът без него би бил ужасен. И така, направете си омлет и просто се усмихнете!

Искате да живеете дълго? Хранете се здравословно! А ако нямате време за готвене, изберете доставка на храна в Добрич от foodpanda!

c