Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Намаляват се таксите за храна в детските заведения в Добрич, за 4-та група няма да се плаща

Промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич, в частта за таксите в предучилищното образование, бяха приети на сесията на Общинския съвет на Добрич днес.

Според промените, за периода 15 септември – 31 май (учебно време) от такса за храна в размер 1.58 лв. на ден ще бъдат освободени всички деца в предучилищна възраст от 4-та група, които през следващата учебна година ще постъпят в първи клас.  

Таксата за храна на всички други деца, подлежащи на задължително предучилищно образование се намалява – при целодневна организация на работа от 1.58 лева на 1.31 лева на ден, а при полудневна – от 1,19 лева на 0,98 лв. на ден.

Тези промени се налагат в съответствие с промените в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/. С тях държавата се задължава да подпомага заплащането на такси, които са дължими от родителите за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование, осъществявано от държавните и общинските детски градини и училища, извън финансирането от държавата. Промените влизат в сила от 1 януари 2021 година.

c