Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

„Градски транспорт – Добрич“ планира да купи 20 нови автобуса, в ОбС питат дали е целесъобразно

„Градски транспорт – Добрич“ ЕООД планира да закупи около 20 нови автобуса, всеки с 52-55 места, стана ясно от бизнес задачите за 2021 година на търговските дружества, в които Община Добрич е едноличен собственик на капитала. Задачите бяха разгледани на днешната сесия на Общинския съвет на Добрич. Точният брой на автобусите ще се установи след разработката на новата транспортна схема на града, стана ясно от докладната записка.

Това изисква инвестиция в размер на 2 500 000 евро. Съветничката Зорница Михайлова попита доколко такава инвестиция е целесъобразна, възникна и въпросът как тя ще бъде обезпечена пред съответната финансираща институция. Управителката на дружеството Катя Петкова обясни, че тези превозни средства са с 20 седящи и 30 правостоящи места. Дружеството смята да закупи превозните средства с банков кредит и финансов лизинг, а за обезпечение могат да послужат самите автобуси. Зам.-кметът Росица Йорданова посочи, че преди реализирането на идеята ще се проведе широк дебат с обществеността, както и в ОбС.

В залата възникнаха различни  въпроси - не трябва ли първо да се утвърди новата транспортна схема на града и тогава да се планира купуването на превозни средства, нужни ли са такива големи автобуси, при положение че жителите намаляват, не могат ли да се купят маршрутки, които са и по-евтини, ще бъдат ли достатъчни автобусите за обезпечение на банковия кредит, защото те бързо се амортизират. Припомнено бе, че е одобрено закупуването на 4 електробуса, а сега се предлагат дизелови автобуси. Съветник подчерта, че градският транспорт не е атрактивен заради неудобните пространства в т.н. маршрутки. В същото време в докладната записка се казва, че Ковид-пандемията предполага избор на по-големи превозни средства с цел да се спазва дистанция. Тук упрекът бе, че трябва да се мисли в перспектива от години напред, а не само за сегашната ситуация.

Катя Петкова покани съветниците да видят някоя сутрин как около 7-8.00 часа маршрутките са пълни и в тях не се возят 1-2 човека, според реплика от залата. Коментирано бе още, че в момента финансовите институции са доста гъвкави и предлагат добри условия за кредити.

c