Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Данъчна отстъпка при доходи над 7920 лв/год ползват лицата с издаден ТЕЛК

снимка: alamy.com

Лицата с 50  и над 50 на сто намалена работоспособност могат да ползват данъчно облекчение пред приходната агенция, напомнят от НАП-Добрич. Деклариралите доходите си пред приходната агенция за предходната 2020 година имат възможност да намалят годишната си данъчна основа със 7920 лева. От това данъчно облекчение се ползват и лицата с намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем, като те  дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7920 лева от всички източници на доходи на лицето.

Данъчното облекчение може да се ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на  експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.

От 2020 година отпада  задължението към годишните данъчни декларации да се прилагат копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК за ползване на данъчното облекчение.

От НАП Добрич напомнят още, че срокът за деклариране на доходите за миналата година е  30 април, но тъй като е почивен ден, крайният срок за обявяване на доходите е 5 май. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2021 г., физическите лица могат да ползват  5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март 2021 г.

Повече информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП www.nap.bg

c