Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

26 януари – Международен ден на митниците

На 26-ти януари се отбелязва Международният ден на митниците и митническия служител. Митниците, работещи с други органи и институции на границата, играят централна роля в улесняването на търговията и пътуванията, опростяването, стандартизирането и хармонизирането на граничните процедури и осигуряването на границите.

През ноември 1952 г. влиза в сила Конвенцията по формирането на Съвета за митническо сътрудничество. На 26 януари 1953 година в Брюксел се провежда и първата сесия на Съвета за митническо сътрудничество, което през 1994 г. получава сегашното си име – Световната митническа организация (World Customs Organization). През 1983 г. именно този ден е избран за ежегодното честване на Международния ден на митническия служител (International Customs Day) или Световен ден на митниците. Доста бързо от скромна организация, която обединявала ограничен брой европейски страни, Съветът за митническо сътрудничество се превърнал в авторитетна организация от международен мащаб. Световната митническа организация обединява над 170 държави.

Световният ден на митниците се явява не само като повод за проява на солидарност към митническите служби по целия свят, но и да се привлече вниманието на обществото към значението на ролята на митниците в икономическото и социалното развитие на обществото.

Снимка: БГНЕС

c