Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

НОВИ МЕРКИ: Моловете отварят, PCR за влизане в страната

Магазините в големите търговски центрове, центровете за фитнес, както и залите за танци и спорт ще могат да отворят врати в началото на февруари. Това препоръчаха експертите от Националния оперативен щаб на работна среща с премиера Бойко Борисов.

Облекчаване на ограниченията ще важи също и за културните мероприятия.

От щаба заявиха, че епидемичната обстановка в страната позволява постепенно разхлабване на мерките. По данни на щаба на 14-дневна база заболяемостта у нас е паднала под 100 на 100 хил. души и сме сред четирите европейски държави извън червената зона.  

В рамките на заседанието бе потвърдено и решението - от 4 февруари да се възобнови учебният процес в присъствена форма и за учениците от 5-и до 12-и клас, при строго определен ред.

Нови регулации по отношение на граничния контрол и пропускателния режим в страната

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По време на заседанието премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да бъде проведена среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи Борисов.

Той допълни още, че ако заведенията бъдат отворени сега и случаите отново се повишат, те пак ще бъдат затворени и държавата по-трудно ще изплати помощта, защото отново ще се наложи да бъдат подавани уведомления за това.

До момента над 26 хил. души са имунизирани срещу коронавируса у нас, а 4610 вече са реимунизираните. Здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че в част от областите е започнала втората фаза от ваксинационния процес - на учителите.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът Борисов.

Като позитивен резултат от въведените мерки бе обявен чувствително намаленият брой на пациентите в болничните заведения и натискът върху работещите в тях.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, заяви Венцислав Мутафчийски по време на срещата.

От своя страна Тодор Кантарджиев заяви, че новият вариант със сигурност е по-заразен, но няма данни да преминава по-тежко.

източник: пресслужба на МС

c