Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Четирима непълнолетни са хванати да карат коли в Добрич през 2020 година

С 14-годишния Руслан, шофирал автомобила при зверската катастрофа с двама загинали в Добрич, работят психолози от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. По случая в момента се  изготвя автотехническа експертиза, назначена от прокуратурата.

Четири са случаите през 2020 година в Добрич на непълнолетни, седнали зад волана на моторно превозно средство без свидетелство за управление. И в четирите случая става въпрос за 17-годишни момчета, съобщи за Про Нюз Добрич Наталия Франгова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. През 2019 година случаите са били седем.

Почти всички подобни случаи са с момчета, само преди няколко години е имало девойка, хваната без книжка на мотопед. По думите на Франгова, в такива случаи младежите казвали, че решили само да паркират колата или да направят една обиколка, но са били хванати от КАТ. Това е ставало без знанието на родителите им. „Ние сме питали и децата са казвали, че могат да шофират, научени били от родител или техен близък. Изглежда са ги учили извън населените места. И родителите носят вина, че качват децата си зад волана още на 16-17 години“, посочи Франгова.

Изключение по възраст прави само нашумелият трагичен случай от 4 септември м.г. с 14-годишния Руслан. Момчето подкара с висока скорост пълна с младежи кола и катастрофира на бул. „Добруджа“ в Добрич. Две 19-годишни момчета загинаха при инцидента, а две бяха ранени. Оказа се, че Руслан е управлявал служебната кола на баща си, която е фирмена собственост.

14-годишният Руслан шофирал с висока скорост при катастрофата с двама загинали в Добрич

От прокуратурата съобщиха днес за Про Нюз Добрич, че в момента по случая се изготвя автотехническа експертиза.

„Случаят с 14-годишното момче не е стигнал още до нас и не е заведено възпитателно дело, тъй като се разследва от прокуратурата. Ние обаче в момента работим с това дете, тъй като родителите пожелаха и подадоха молба за работа с наш психолог. Към Комисията работят трима психолози, които се занимават с подобни случаи. За последните години това е най-малкото дете, подкарало кола. Обикновено са 16-17 годишни. Има установени в Добрич, има и в малки населени места, но тъй като по настоящ адрес се водят в града, делата са към нашата комисия“, каза Наталия Франгова.

Шефът на „Пътна полиция“ Жулиян Минев потвърди, че случаите са малко. „Ние издирваме собственика на автомобила, обикновено техен родител, и го санкционираме за това, че е допуснал колата да бъде управлявана от неправоспособен. Глобата е от 100 до 300 лева. Освен това табелите на автомобила се свалят веднага и се налага принудителна мярка – прекратяване на регистрацията на колата от 6 месеца до 1 година“, коментира Минев.

Той допълни, че „Пътна полиция“ има заложени превантивни мероприятия – родителски срещи, часове на класния, беседи. Те се правят ежегодно съвместно с РУО, но миналата година заради пандемията повечето не са се осъществили.

35 възпитателни дела са образувани през 2020 година от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Добрич. В тези дела участниците са били 51 - 14 момичета и  37 момчета. За сравнение, през 2019 година са образувани 36 дела с 63 участници /16 момичета и 47 момчета/.

Извършените противообществени прояви през 2020 година са кражби на чужди движими вещи и увреждания, бягства от дома, физически и психически тормоз, хулиганска проява и управляване на моторно превозно средство без свидетелство за управление.

c