Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Министър Сачева и кметът Йорданов ще посетят работилниците в "Стария Добрич"

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и кметът на Добрич Йордан Йорданов ще посетят утре, 25 януари, Архитектурно-етнографския музей "Стария Добрич", съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Двамата ще разгледат работилниците на занаятчиите, които бяха подкрепени от правителството с общо 100 000 лв. заради коронакризата.

Припомняме, че през декември от Общината съобщиха, че Школа по занаяти ще заработи в АЕМО “Стария Добрич“, като средствата за реализация на проекта се предоставени от Министерството на културата. В края на миналата година беше подписан договорът, а реалната дейност стартира през 2021 г.

Школата цели да провокира интерес към българските занаяти, да представи по достъпен начин тяхната история, акцентира върху местните специфики и традиции в изделията на всеки занаят, които го отличават от другите региони. При провеждане на обученията ще се отчетат индивидуалните особености на всеки участник – възраст, предварително придобити умения, интереси и др.

Всички дейности са съобразени с изискванията за безопасност и опазване здравето на майстора и участниците, увериха от Общината. Тогава оттам посочиха, че важна роля за реализация на проекта и подкрепа за подпомагане съхраняването на занаятите в нашия град има социалният министър Деница Сачева. Тя е дъщеря на бившия директор на  АЕМО “Старият Добрич” Евгений Сачев.

c