Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит имен ден на Ксения, Аксиния и Оксана

На 24 януари църквата почите Света Ксения. Преподобна Ксения Римлянка е родена в Рим като дъщеря на знаменит сенатор и носила името Евсевия, което отговаряло на нейното религиозно настроение, защото Евсевия значи благочестива. Тя решила да посвети целия си ангелоподобен живот на Иисус Христос.

На малкото островче Евсевия наела една бедна къщица и помолила своите спътнички за две неща: да я считат за равна на себе си и да я наричат само Ксения, което значи странница. Скрита зад това име, тя искала да заличи всички следи от своя произход и фамилия, за да не я открият родителите й. Верните и единомислени девойки изпълнявали безпрекословно желанията на своята предишна господарка и ревностно подражавали на нейния суров отшелнически живот.

Възвишен бил животът на дякониса Ксения. Тя приемала храна през ден, през два, а понякога и през неделя. Колкото била строга към себе си, толкова тя била грижлива, снизходителна, милосърдна и нежна към своите сестри. Преподобната Ксения Римлянка отминала в блажената вечност през втората половина на V век на 24 януари.

Имен ден днес празнуват Ксения, Аксения, Аксиния и Оксана

c