Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Плащат на родители за частна детска градина ако в общинските няма места

снимка: Flickr

Родителите, за чиито деца няма място в държавни или общински детски градини, вече ще могат да разчитат на финансова помощ от бюджета, за да си платят таксата в частна детска градина. Помощта ще се дава за деца от 3-годишна възраст до започването на детето да учи в 1-ви клас.

Промените са включени в проект на нова наредба, изготвен от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, публикуван за обществено обсъждане.

Според разчетите на МОН, ежемесечна помощ за детска градина се предвижда да получават около 3600 деца. Финансовата помощ през 2021 година не може да надвишава средния месечен размер на средствата, които плаща държавата като субсидия за издръжката на дете в държавните и общинските детски градини и училища.

  • През настоящата година, 12-месечната издръжка на дете в яслена група е 1583 лв.
  • Издръжката на дете на възраст от 2 до 4 години е 2887 лв.
  • За 5 и 6-годишните от подготвителните групи - 3097 лв/годишно

Държавна помощ ще има и за родители, които плащат такса по договори за отглеждане и обучение с търговци или юридически лица с нестопанска цел, предоставящи организирани услуги за деца.

Родителите са длъжни да предоставят договор за обучение между родителя и детската градина, както и фактура за извършеното плащане,за да докажат разходите за обучението на детето си.

За всяка учебна година до 15 октомври ще подават заявление по образец. Общината прави проверка, а кметът със заповед определя размера на компенсацията или пък дава отказ.

“В отделни населени места в страната от години съществува проблем с недостатъчен брой на свободните места за прием на деца в детските градини. За решаването му бе приета Национална програма, финансирана със средства от държавния бюджет, съгласно която за периода 2020-2022 година са предвидени 210 млн. лв. за изграждане, пристрояване и надстрояване на детски градини, детски ясли и училища, от които минимум 50% са предназначени за реализиране на дейностите в детските градини. С изпълнението на програмата в средносрочен аспект се очаква да бъде решен проблемът с недостига на места за прием”, се казва в доклада на министър Красимир Вълчев.

Правителството отпусна 2 118 718 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища в периода 2020 - 2022 година. Това са първите средства, които се отпускат за стартирали проекти за разширение и реконструкция на училища и за строеж на нова детска градина.

Общо 136 проекта за нови сгради на детски градини и ясли, училища и професионални гимназии и разширение и реконструкция на съществуващи са одобрени през миналата година, след старта на програмата. За нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи бяха одобрени 89 предложения. От МОН съобщиха, че е предвиденио още 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите.

Предвижда са в рамките на три години да бъдат отпуснати общо 210 милиона лева

"Целта е да бъде намален недостига на места в детските ясли, градини и училища. Така ще се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и ще има условия за преминаване на едносменен режим", обявиха от образователното министерство.

c