Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Унищожени са паметните плочи на стария мемориал на ген. Ушаков на нос Калиакра

Паметните плочи в археологическия резерват „Калиакра“, за които от полицията съобщиха, че са увредени, са напълно унищожени и не могат да се възстановят. Това заяви за Про Нюз Добрич ръководителят на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

Това са три каменни плочи с размери 60 на 80 см от стария паметник на ген. Ушаков. Той се намира в края на нос Калиакра, на скалата, и представлява барелеф на генерала и три плочи с надписи на три езика – български, руски и английски.

Те са били буквално изкъртени и запратени по ската към морето. Намерени са от служители по поддръжката на обекта. Старият мемориал е правен през 1967 година, поясни Пенко Георгиев и осъди вандалската проява.

Възпоменателните плочи според него трябва да бъдат възстановени, за да могат да бъдат посещавани от туристите. Тяхната стойност не е толкова историческа, колкото финансова – ще трябва да бъдат заделяни средства за възстановяването им.

Както вече съобщихме, сигналът за вандалщината е получен на 21 януари, около 11.10 часа. От ОДМВР информират, че деянието е извършено в периода от началото на януари до сега. Плочите са собственост на историческия музей в град Каварна. По случая е образувано досъдебно производство.

c