Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Община Балчик заделя 200 000 лева за проект за възстановяване на храма на Кибела

Община Балчик заделя в бюджета си за 2021 година 200 000 лева за храма на Кибела, съобщи за Про Нюз Добрич кметът Николай Ангелов. Средствата ще се използват за проектиране и съгласувателни действия с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Очаква се храмът да бъде изцяло възстановен, но не на мястото, където беше открит.  „99% е сигурно, че ще го изместим на друго място. Едно от възможните е до Морска гара, но окончателно ще решим след разговори с Министерството на културата“, каза Ангелов. Той допуска, че е възможно още тази година реставрацията да започне. Колко ще струва самото изграждане ще стане ясно след като се изготви проектът. Храмът ще заеме около 90 кв.метра, а около него трябва да се изгради и инфраструктура.

Древната сграда ще бъде възстановена във вида, в който е била. Известно е точно как е изглеждала, когато е бил функционираща, тъй като има запазени достатъчно орнаменти. Ангелов допълни, че реставрацията на храма е сред приоритетите на общината.

Припомняме, че през май м.г. Министерският съвет взе решение и предостави безвъзмездно за управление за 10 години на Община Балчик античния храм на Богинята-майка, който е археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост. Откриването на храма стана в частен терен, при изкоп за строителството на хотел през април 2007 година. Първоначално не е имало идея какво точно е. Когато археолозите стигат до подовото ниво разбират, че това е античен храм на Кибела. Той е единствен по рода си в света, при това открит почти цялостно съхранен – с множество движими паметници и културни ценности и неразграбен от иманяри.

c