Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Новият вариант на COVID-19 е вече в България

"Така нареченият английски щам на коронавируса вече е в България. Това сочат данни от нашата вирусологична лаборатория", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по време на традиционния брифинг на здравните власти в четвъртък.

"Дадохме първите 4 проби от българи, дошли от Англия за секвенция още в края на ноември" поясни той. 

„Макар и още да нямаме излезли резултати от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни. Трябва да спазваме мерките", каза още Балтов.

"Новата разновидност на COVID-19 не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бурно. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в цяла Европа". Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти.

Това, което се случва в Европа, не е оптимистично. Снощи се проведе заседание на Европейската научна платформа. Обменихме много информация за това какво се случва. Колегите в Европа са изключително притеснени, заради ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия", коментира Кунчев.

По думите му разпространението на новия щам върви, макар и с различни темпове. „В рамките на 4 седмици в Англия той успя от 10% да заеме дял над 75%.  По същия начин в Ирландия от 2% достигна 40%. Всички, които сега излизат положителни, са с новия щам. Подобна е картината и в Нидерландия", посочи още той.

„От чисто медицинска гледна точка в момента се намираме в чудесна ситуация. Опитваме се да я задържим. Ако избързаме обаче и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам”, каза Кунчев.

„От последната седмица Разград падна в жълтата категория по заболеваемост. Това се случва за първи път от доста време. Имаме области и в трите различни сфери  на заболеваемост.  Най-много заболели има във Враца, Бургас, Плевен и Перник . Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново", заяви Ангел Кунчев.

„Продължава да се запазва трайна тенденцията неколкократно в пъти по-голям брой излекувани от потвърдените случаи на заразени с COVID-19. По отношение на заетостта на болничните легла – заетостта за неусложнени пациенти е 29 процента, като най-висока тя е в София област и София-град", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„На всички е ясно, че надеждата е във ваксините. Фирмите вече започват да правят достъпни публикациите за това, че те влияят на новия щам”, посочи той.

Източник: NOVA

c