Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

МЗ: До началото на май да бъдат удължени противоепидемичните мерки у нас

Това предстои да предложи здравният министър Костадин Ангелов на Министерски съвет. Ако идеята бъде одобрена, срокът на противоепидемичните мерки ще бъде удължен с нови три месеца, считано от 1 февруари т.г.. За намерението на здравното министерство, Костадин Ангелов съобщи днес пред депутатите от здравната комисия по време на изслушването му.

"Това, което възнамеряваме да предложим на правителството, считано от 1 февруари, ще бъде тя да бъде удължена с три месеца", заяви министърът.

Той аргументира решението на здравните власти с набирането на скорост от новия щам, който вече шета в Европа, а и у нас.

"Новият щам е вече тук, но все още не сме го доказали. Това поставя пред сериозна опасност бъдещите противоепидемични мерки", обясни причината за удължаването на извънредната обстановка здравният министър.

Той обясни, че още в началото на ваксинационната кампания заедно със здравните експерти са очаквали да се получи евентуално забавяне на доставките. Затова и са предпочели не да ваксинират само с първата доза колкото може повече хора, а да осигурят първо втората доза на вече ваксинираните.

"Оказахме се прави", каза министърът. Той заяви, че ако не бяха избрали този подход, сега 17 хил. български граждани щяха да останат само с една доза, а това е провал на ваксинационния план. Костадин Ангелов добави, че очакваме той да тръгне съвсем плавно вече и след регистрирането на третата ваксина, за която очакваме разрешение в края на месеца.

"Когато първите 35 хиляди дози ваксина пристигнаха в България, сериозно обсъждахме дали всички те да бъдат направени като първа доза, или да гарантираме и втора доза от тях", обясни министър Ангелов.

"Основна грижа на Министерството на здравеопазването е опазването на живота и здравето на всеки отделен български гражданин. Основното за нас по време на изборите ще бъде и опазването живота и здравето на всеки, пожелал да упражни правото си на глас. От повече от два месеца сме в непрекъснати контакти с ЦИК. Обсъждаме всеки един детайл и хипотеза, свързани с изборите. Голяма част от противоепидемичните мерки са ясни. Те ще бъдат разписани в специален протокол. В тази връзка искам да уверя, че работим в пълен синхрон“, увери народните представители министър Ангелов.

Той съобщи пред депутатите също така, че вече се готви здравният протокол за изборите в сътрудничество с ЦИК, с която са проведени срещи.

източник: dariknews.bg

c