Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

МОН: Без НВО за IV и X клас, ако епидемичната обстановка не позволява

снимка кадър NOVA NEWS

313 училища в страната, в които попадат деца от рисковите групи ще удължат първия срок с две седмици заради дистанционното обучение. В тях учениците не са се справили ефективно с ученето онлайн. Това потвърди министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в Народното събрание.

В началото на следващата седмица ще стане ясно от кога точно и по каква схема ще се върнат в класните стаи учениците от 7, 8 и 12 клас. Ротацията с другите ученици за присъствено обучение вероятно ще е на всеки две седмици.

"За сега Националното външно оценяване след 4 и 10 клас няма да бъде отменяно, но и този сценарий е на масата", коментира министър Вълчев.

"Ако ситуацията не позволява, няма да провеждаме външните оценявания за 4 и 10 клас. Засега обаче то остава. Именно с тях има методологически проблем. За определен брой ученици от 4 клас пък ще бъде направено електронно изпитване."

  • За учебната 2020/2021 г., ІV клас се явяват на НВО по Български език и литература на 27 май, а по Математика – на 28 май
  • VІІ клас са на НВО по Български език и литература на 16 юни / по Математика – на 18 юни / по Чужд език (по желание на ученика) – на 17 юни
  • НВО за Х клас по Български език и литература е на 16 юни / по Математика – на 18 юни / по Чужд език (по желание на ученика) – на 17 юни / по Информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – в периода 11 – 15 юни (явяването е по желание на всеки ученик)

„Изводите у нас и в много други страни са, че електронното обучение води до дефицити. За миналата година само с 1% от учениците не е имало педагогическо взаимодействие. С останалите е имало физически, асинхронен или друг контакт. Относно обучението в онлайн среда, министър Вълчев отново подчерта, че "то не е толкова ефективно, колкото когато децата ходят на училище”.

c