Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

850 грама е най-малкото бебе, родено в болницата в Добрич през 2020 година

Най-малкото бебе, родено в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич през миналата година, е било с тегло 850 грама. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Отделението по неонатология д-р Йовка Тихонова. Бебето е престояло в отделението седмица докато е стабилизирано, след което е преместено в лечебно заведение във Варна, както е по стандарт. Във вторник детето е било на контролен преглед в неонатологията в Добрич. То е здраво, развива се добре по специална програма за недоносените с екстремно ниско тегло.

През 2020 година в Отделението по неонатология грижи са полагани за 874 бебета, от които 105 са недоносени – с тегло под 2 500 грама, сочи статистиката. През годината се родиха 10 двойки близнаци и две тройки тризнаци, които са спонтанно заченати. Двете майки на тризнаците се оказаха братовчедки, сподели д-р Тихонова. Тя обясни, че бебетата са престояли в отделението между един и два месеца, защото са с различни килограми. Много емоционално беше да се грижим за тризнаци, майките бяха изключително позитивни, каза лекарят.

По полове момчетата през м. г. са 455 и преобладават пред момичетата, които са 417. Бебето с най-високо тегло е 6 600 грама. Най-малката майка е 14-годишна.

Изминалата година беше изключително странна заради пандемията. Имаше страшно много патология и инфекции, сподели началникът на отделението. Според нея е имало много тежки случаи, с които е трябвало да се справят и да преодоляват последиците, които нанасят върху психиката им. По думите на лекаря 2020-а е била изключително некомфортна за майките, особено на недоносените бебета, които поради обективни причини не са били в контакт с децата си по време на престоя в неонатологично отделение. Д-р Тихонова сподели, че повечето от майките са видели и получили децата си след раждането чак при изписването. Не е била осъществена т. нар. кенгурова грижа, т. е. контакт кожа в кожа на недоносеното бебе до майката. Д-р Тихонова обясни, че по този начин се подобряват показателите на бебето, тази грижа се отразява изключително благотворно както за майката, така и за детето. Кенгуровата грижа не е прилагана от април м. г.

Началникът на отделението разказа, че през годината са имали няколко положителни ковид-родилки, чиито деца са имали проблеми в адаптацията в послеродовия период. В крайна сметка бебетата са отишли при майките си здрави.

През 2020 година отделението получи голямо дарение от Фондация „Нашите недоносени” – транспортен кувьоз и видеоларингоскоп, сподели д-р Тихонова. Ларингоскопи, които служат за интубация на новородените, е предоставил и частен дарител. От фирма е получен апарат за отчитане на сатурацията на кислорода в кръвта. Отделението е кандидатствало по инициативата „Българската Коледа” за термолегло за недоносените, ще се кандидатства и за дихателен апарат към транспортния кувьоз. За термолегло е изявено желание и пред Ротари клуб в Добрич.

Д-р Тихонова благодари на всички работещи в отделението – лекари, акушерки и санитари за това, че влагат всичко в работата си. По повод Деня на родилната помощ им пожелава много здраве и да продължат да работят със същия ентусиазъм и професионализъм както и до сега.

Заглавната снимка е илюстративна

c