Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

10 лекари и 18 акушерки поемат в ръцете си новия живот в болницата в Добрич

10 лекари, от които 8 с призната специалност „Акушерство и гинекология”, и 18 акушерки работят в момента в АГ-отделението на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на болничното звено д-р Ивайло Петев. По думите му в момента съставът е окомплектован, но не са спрели да търсят медицински кадри. Той обясни, че съставът е застаряващ и в един момент ще имат нужда от нови попълнения.

Д-р Петев сподели, че за щастие през 2020 година работещите в отделението са успели да се опазят от COVID-19, болестта е изкарал само един лекар по време на отпуска си. По думите на началника на отделението, за да се опазят от заразата са положени много усилия – както от лекарите, така и на акушерския и санитарския състав. Той им благодари, че са здрави, защото е необходимо да продължат да вършат благородната си дейност.

Както Про Нюз Добрич писа, през изминалата година в отделението е имало 869 раждания, на бял свят са се появили 874 бебета. През последните две години жените, родили със секцио в отделението, са 42 процента. Според д-р Петев в последните години има плато, задържа се процентът на жените, които решават да родят по оперативен път. „Стремежът ни е да ги намаляваме, защото 42 е много висок процент”, коментира лекарят. Той посочи, че в болници от нашия и по-висок ранг процентът е по висок, но това не означава, че ние трябва да следваме техния пример. „В крайна сметка раждането е естествен процес и ако една жена може да роди нормално, ако няма противопоказания по-добре това да бъде по този начин. Но, разбира се, това не трябва да бъде с цената на всичко”, каза д-р Петев.

Лекарят посочи, че основната причина жените да искат да раждат със секцио без да имат някакви медицински индикации, е страхът. Той обясни, че се увеличава средната възраст на раждащите жени в България. Броят на ражданията, които са след различни репродуктивни технологии – ин витро или други, също нарастват. По думите на специалиста с покачването на възрастта се появяват някои акушерски усложнения, които налагат раждането да не бъде по естествен механизъм. Друг фактор е, че броят на преждевременно родените деца остава висок, при тях голяма част от случаите отново са със секцио.

Едната от областите в медицината, в която България има значително подобряване, това е перинаталната медицина, която включва вътреутробния, така и ранния следутробен  период, сподели д-р Петев. По думите му като цяло у нас перенаталната детска смъртност намалява. „Ехографите, с които разполагаме, установяват неща, които преди не можеше да бъдат установени вътреутробно. Това позволява да се вземат навременни мерки в някои случаи – за съжаление да се прекъсне бременността по медицински показания. В други случаи - да се определи по-точно и по-правилно времето на родоразрешение без да се допускат някакви травми на плода. Към това са насочени както нашите усилия, така и на всички колеги, които работят в доболничната помощ”, обясни д-р началникът на АГ-отделение.

По повод Деня на родилната помощ д-р Петев пожелава на колегите си здраве. Да бъдат по-разумни и по-щастливи в тези трудни времена. Днес АГ-отделение няма да празнува предвид Ковид-обстановката. Празникът ще бъде отложен за времето, когато ще отпаднат противоепидемичните мерки, каза лекарят.    

c