Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

В кои случаи не може да се ползва данъчна отстъпка при ремонт на жилище

Както вече бе обявено, от 11 януари 2021 година влезе в сила ново облекчение, с което може да бъде допълнително намален данъка върху доходите. Таванът на данъчната редукция е до 200 лв., в случай, че данъчно задълженото лице е извършило ремонт на собствено жилище.

От НАП-Добрич напомнят, че данъчното облекчение може да се ползва при  деклариране на доходите  през 2022 година. Новото данъчно облекчение дава възможност на гражданите да намалят годишната си данъчна основа с 2000 лева за направените разходи за труд, положен от майсторите, при ремонта. За тази цел домакинствата трябва да поискат платежен документ от майсторите за извършения труд - фактура, касов бон или разписка, и да ги съхраняват до 2022 г., за да ги приложат към данъчната декларация за доходите от 2021 г.

Отстъпката е само за труда на майсторите, но не и за вложените строителни материали. Допълнително условие е данъчно задълженото лице и лицето, извършило ремонта, да не са свързани лица.

От ТД на НАП в Добрич обръщат внимание на добруджанци, че облекчението няма да може да се ползва в следните случаи:

  • ако недвижимият жилищен имот е извън територията на страната
  • ако имотът е включен в дейността на предприятието, в случай че лицето извършва стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон

От 2021 г.: При домашен ремонт ще се ползва отстъпка в данъка, но с документ от майстор

ВАЖНО: Всички данъчния облекчения ще могат да се ползват, при условие че данъчно задълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към датата на подаване на годишната данъчна декларация, включително и когато се подава коригираща декларация.

c