Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Шестима души от Дома за стари хора в Добрич изгубиха битката с COVID-19

Починаха шестима от потребители на Дома за стари хора в Добрич, заразени с коронавирусна инфекция. Това съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Тя припомни, че на 20 декември м. г. всички обитатели на дома бяха изследвани с антигенни тестови заради това, че имаше двама положителни от персонала – медицинска сестра и санитарка. Оказаха се положителни 26 от потребителите и 8 души от служителите. През следващата седмица се направени още тестове, при които положителни излизат още 10 обитатели на социалното заведение и 6 служители. В болницата постъпват на лечение девет от потребителите и един човек от персонала.

Д-р Баева припомни, че в дома бе обособен специален Ковид-сектор, където са лекувани всички с коронавирус. Те са обслужвани от един и същи персонал – една медицинска сестра е била през цялото време при тях до изтичане на карантината и на последния на 14 януари, за тях са се грижили и две санитарки.

Четирима от потребителите са починали в болницата, а двама - в Дома за стари хора. Най-младият от тях е бил на 72 години. Всички са били с придружаващи заболявания.

При извършено тестуване при трима потребители, изписани от болницата, PCR-тестът е излязъл положителен и те са били отделени в изолатор в дома. Вчера са направени антигенни тестове от Регионалната здравна инспекция и резултатите на всички потребители и служители са отрицателни, т. е. сме ликвидирали огнището в Дома за стари хора, каза д-р Баева. 

c