Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С какви привилегии ще се ползват ковид ваксинираните у нас (документ)

снимка: Ezra Acayan/Getty Images

Днес бе обявено, че всеки един от ваксиниралите се у нас, по собствено желание, ще получи сертификат за извършената ковид-имунизация, както и достъп до пълната функционалност на здравното си досие. Детайлите бяха демонстрирани днес от експерти и лично от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Документът се връчва на имунизирания при поставяне на втората доза от препарата.

В хартиения сертификат се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на подписалия документ за съгласие да бъде ваксиниран, са изписани както на кирилица, така и на латиница. Документът съдържа също кода, партидния номер на ваксината, официалното ѝ търговско наименование, както и в коя държава е поставена. Последното цели да има възможност втората доза да може да бъде поставена и в друга държава, в случай на необходимост. Легитимността на Сертификата може да бъде проверена от мобилен телефон чрез сканиране на генерирания QR код, който включва уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

„Важно е, че електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да получат сертификата от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, уточни проф. Костадин Ангелов.

Той обърна внимание на факта, че на Сертификата не се поставя печат и подпис. Нужните атрибути се генерират от системата автоматично. С цел недопускане на злоупотреби, министърът увери, че са изградени няколко надеждни системи за сигурност. 

"Нашият ваксинационен сертификат отговаря на всички норми, като дори е надграден с QR код. Мисля, че той ще отговаря на изискванията на Европейския съюз, когато на европейско ниво се реши този въпрос."

снимка: БУЛФОТО

Що се отнася до предимствата, от които би се ползвал всеки един от реимунузираните, притежаващ ваксинационен сертификат, министър Ангелов се въздържа от коментар. според него това е политически въпрос, който следва да бъде решен на европейско ниво. 

"Не знам дали е редно да давам отговор на този въпрос. Моята единствена цел е опазването на здравето на българските граждани."

В електронното медицинско досие на всеки един от хората - част от здравно-осигурителната система, ще се съдържат данни за всички направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19 - цялостната здравна картина в цифров вид. Достъп до персоналното си здравно досие, здравноосигуряващото се лице ще може да осъществява чрез електронен подпис. Освен кой е личният лекар на пациента, в досието са посочени също - решения на ТЕЛК-комисии, издадени направления за прегледи, поставени ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от извършвани изследвания, кръводарявания и др.

Относно предстоящото въвеждане на електронното направление, министърът Ангелов съобщи, че се очаква и неговата функционалност да бъде надградена в нужната степен до края на март т.г.. В този си вид, системата даде възможност за издаване на е-направления за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Проф. Ангелов подчерта, че надграждането на Националната здравна информационна система ще продължи, като към нея ще бъдат включени и протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист.

Относно исканията на ресторантьорския бранш и заявените намерения за контра-действия в случай, че властите не се съобразят с исканията им, министър Ангелов заяви:

- Аз не съм човекът, който иска да затваря сектори или бизнеси. Аз съм този, който иска да гарантира здравето на българските граждани и техния живот. Категорично не съм готов да плащаме цена с много загинали българи!

Според него, резултатът от въведените ограничителни мерки е добър и "видим за всички". „Виждате на кое място сме по заболеваемост. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник. В момента това е разумът.”

Нови смекчаващи мерки за образование и спорт, следват ресторанти и МОЛ-ове

Той препотвърди казаното днес на работното заседание при премиера Борисов, че през утрешния ден отново ще продължи да се обсъждат възможните варианти. Планирани са и срещи със страните, които са пряко заинтересовани от скорошната промяна мерките, въведени до края на януари т.г.

„Сигурен съм, че ресторантьорите и работещите в моловете ще бъдат наши партньори. Не сме от двете страни на барикадата. България е една и хората са едни. За да има посетители в заведенията и търговските центрове, хората трябва да са живи и здрави. Тези, които говворят в момента, са здрави или излекувани.” Министър Англеов отново призова да не се прибързва с въпроси или решения, касаещи радикална промяна на противоепидемичните мерки.

c