Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Екзотична къща ще бъде изградена в Зооцентъра в Добрич

Екзотична къща предстои да бъде изградена през тази година в Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/ в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът му Християн Христов. Самата къща съществува в момента, но дълги години не е използвана по предназначение, тя е била работилница и склад.

Христов обясни, че първо ще се изпразни цялата сграда, която е централна. Работилницата ще бъде преместена и ще бъде изцяло оборудвана в гараж, с който Зооцентърът разполага. На сградата, където ще се намира екзотичната къща, ще трябва да се направи нов покрив.

Директорът на ЦЗПЖ сподели, че в новата къща ще се отглеждат екзотични животни. За целта в нея ще има по-висока влажност и висока постоянна температура. Сред обитателите на екзотичната къща ще бъдат мармозетки  – малки маймуни, някои видове папагали. В момента в Зооцентъра има четири вида папагали, но Христов смята в къщата да включи и от други екзотични видове. В екзотичната къща посетителите ще могат да видят влечуги – игуана и варан, гигантски африкански остров, вероятно питон и местен вид змия. Интерес ще предизвиква къщата за мравки. Директорът на Зооцентъра сподели, че у нас има само ферми за мравки, които любители правят в домовете си. Идеята е къщата за мравки да е по-голяма, за да могат децата да виждат тунелите им.

Предвижда се в къщата да има и екзотични видове растения – пълзящи, висящи.

За изграждането на екзотичната къща ще са необходими около 20 000 лева. За осигуряването им ще се кандидатства с проект. Християн Христов отправя апел и към бизнесмените в Добрич – който има желание да стане дарител и да помогне със средства или материали, за да се случат нещата по-бързо.

c