Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Атрактивните червеногуши гъски още не са долетели масово да зимуват край Шабла

Около 70 вида водолюбиви птици са наблюдавани в област Добрич при среднозимното преброяване, организирано от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. В акцията се включиха 29 доброволци и членове на БДЗП, съобщи за Про Нюз Добрич координаторът на дружеството за региона Михаил Илиев.

Заради топлото време досега и липсата на снежна покривка, във влажните зони са наблюдавани много малко птици, в сравнение с други години. От атрактивния и световно застрашен вид червеногуша гъска край Дуранкулашкото и Шабленското езеро са регистрирани едва 50-60 екземпляра. Големите белочели гъски също са по-малко. В цялата страна са преброени около 100 червеногуши и около 1000 белочели гъски, което е минимумът от години насам.

„Птиците се задържат на север от България заради времето – вероятно ще пристигнат в края на януари и началото на февруари. Заради меките зими напоследък те остават все по-малко време в страната ни. В този период най-големи струпвания на гъски е имало около 2000 година – край Шабла са наблюдавани 60 000 червеногуши гъски. 2013 година също имаше много – около 53 000 екземпляра“, посочи Илиев.

През изминалия уикенд орнитолозите са наблюдавали около 70 вида водолюбиви птици – патици, гъски, потапници, чайки. Ятото от няколкостотин лебеда край Шабла, наблюдавано в началото на януари, е намаляло. Вероятно част от птиците са се преместили на Южното Черноморие.

 снимки: БДЗП

c