Общество

Коледни елхи разнообразяват менюто на животни в Зооцентъра в Добрич

Дарени от добричлии коледни елхи присъстват в менюто на част от животните в Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/. Директорът му Християн Христов съобщи за Про Нюз Добрич, че са им предоставени над 35 дръвчета. Елхи са дарили освен граждани и институции – Държавният куклен театър „Дора Габе” и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. М. г. коледно дръвче са предоставили от местната структура на НАП.

По думите на Христов елхички получават основно тревопасните животни. Сред тях са лами, алпаки, муфлони, коне на Пржевалски, зубри, елени. Кенгурата също ги харесват. Директорът обясни, че животните имат достатъчно храна, но така тя се разнообразява. Дръвчетата съдържат полезни за тях масла.

Елхички в ЦЗПЖ се предлагат и на птиците. Те не ги ядат, но се крият и се отъркват в дръвчетата, играят около тях. Според Христов вероятно им допадат миризмите. Харесвани са от кокошките. Голяма елха е дадена и на емутата, които са нови в Зооцентъра, за да се експериментира как ще реагират. Първоначално подходили причудливо и с интерес. После започнали да клякат върху нея и да я смачкват.

До момента само един добричлия е предоставил живата си елха и тя е засадена в ЦЗПЖ. Християн Христов обаче предполага, че дръвчетата ще се увеличат, тъй като хората предпочитат да си ги задържат за малко повече у дома. От Зооцентъра предлагат гъвкавост – могат те да го засядат или да предоставят лопата и това да направи собственикът му. По думите на директора това не важи само за елхичките. Ако някой иска да засади дръвче ще му бъде предоставена възможност да направи това в ЦЗПЖ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *