Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Именикът Наско Атанасов: Подаръкът не е важен, важни са хубавите отношение с близки и приятели

Имен ден празнува днес художникът - плакатист Наско Атанасов. Той е на 65 години, роден е в Добрич, член е на Съюза на българските художници, секция „Графичен дизайн“. От 80-те години е участник в множество изложби и конкурси, носител е на награди. Работи в Художествената галерия в Добрич.

Наско казва, че на имения си ден винаги е с отворени врати. „Който иска да ме почете, е добре дошъл, на имен ден не се кани. Обикновено празнувам с приятели, комшии. То се получава нещо като Ден на отворените врати“, шегува се той. Жестът, това, че някой го е уважил, за него е достатъчно. Подаръкът не е толкова важен - дали бутилка вино, дали нещо друго, важни са хубавите отношения с близките и роднините.

Тази година обаче ситуацията е по-различна и с нея трябва всички да се съобразяваме, затова Наско ще празнува само в най-тесен кръг. „Най-важното за мен сега е всички приятели и роднини да са здрави“, казва Наско. Той има дъщеря и син, както и две внучки – голямата е Йоана, а малката – Мила. Родени са на специални дати, закрилят ги светци – едната на „Св.Константин и Елена“, а другата на Голяма Богородица.

По паспорт е Наско. Случвало се като бил малък да искат от майка му кръщелното свидетелство, та да се удостовери, че не е Атанас. Кръстен е на дядо си по бащина линия. Дядо Атанас бил земеделец в с. Безводица. Наско не пази много спомени от него, защото е бил много малък, когато дядото починал.  

Наско Атанасов

„Пожелавам на имениците здраве на квадрат и дано да заживеем скоро нормално. Добре, че сега има всякакви комуникации, защото само с писма и стационарни телефони нямаше да издържим“, казва Наско.

Той е фен на волейбола и винаги е в залата, когато играят нашите момчета от „Добруджа 07“. Харесва джаз и музиката на 70-те години. Готварството му е другото хоби, даде и рецепта: „Аз доста се ровя в кухнята, иде ми отръки. Напоследък специалитетът ми е свински джолан, бавно печен. Колкото килограма е месото, толкова часа се пече. Първо се шпикова с морков и чесън, овкусява се. Изстисква се сокът на два портокала и един лимон, разбърква се с горчица, втрива се в месото и трябва да престои.  Аз слагам и кестени.“

Наско Атанасов е участвал в редица изложби и конкурси в България, Мексико, Белгия, Португалия, Италия, Франция, Чехия. Твори в сферата на политическия и сценичен плакат и карикатурата. През 1988 година излага за първи път – в София и в Русия. През 1995 година в Добрич е първата му самостоятелна изложба АВТОРСКИ ПЛАКАТ & ЗАПАЗЕНА МАРКА. През 1989 година получава две поощрителни награди - на триеналето на политическия плакат в Казанлък и при участие в Москва . През 1995 г. взема първа награда на "Екозащита" в София, а през 2005 е на второ място в конкурса на телевизия BBT за знак "Борба с плагиатството". Същата година е втората му самостоятелна изложба ПЛАКАТ & ЗАПАЗЕНА МАРКА & КАРИКАТУРА. През 2015 година в Художествената галерия в Добрич бе открита юбилейната му изложба по повод 60-ата му годишнина. През 2018 година участва в изложба по покана на варненска галерия. Участвал е във всички изложби на Дружеството на художниците в Добрич.

c