Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Екипи на две смени и удължено работно време за масовата ковид имунизация у нас

снимка: REUTERS

Това ще бъде предложено от експертите в Националния оперативен щаб /НОЩ/, за безпроблемното осъществяване на предстоящата кампания за масово ваксиниране на записалите се за доброволно поставяне на анти-ковид ваксина. За идеята бе съобщено днес от ген. Венцислав Мутафчийски, след като бе реимунизиран с препарата на Pfizer.

Освен началникът на Военномедицинска академия, с втора ваксинация от днес са още около 100 служители на институцията. Началникът на НОЩ сподели, че до момента при никой от колегите му не се наблюдават странични реакции.

Ген. Мутафчийски обяви, че залата за имунизации във ВМА ще работи непрекъснато докато трае ваксинацията. "Имаме готовност да разкрием още такива зали, които да бъдат в помощ при масовата ваксинация."

Ковид имунизации в област Добрич ще се извършват в кабинети в Добрич и Каварна

От думите на шефа на ВМА стана ясно, че лечебното заведение е ангажирано и с ваксинацията на джипитата. Изготвени са и списъците с желаещи да се ваксинират в сферата на образованието, които пък ще бъдат обхванати по време на втория етап от реализацията на Националния ваксинационен план. Венцислав Мутафчийски сподели също, че е оптимист, наблюдавайки темповете на организация на процеса до момента и според него има осезаемо увеличение на желаещите да се имунизират срещу коронавирусната инфекция.

снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб ще предложи сформирането на мобилни екипи, които да обезпечават работата на ваксинационните центрове в големи болници в страната. По този начин - с двусменен режим на работа до 22:00 ч., ще се избегнат редица неудобства, които биха възникнали за желаещите да бъдат ваксинирани. По този начин ще работи и залата във ВМА, увери ген. Мутафчийски. Според него съществува реална възможност, с напредване на имунизационната кампания да възникне проблем за хората, които ще са през деня на работа. С удълженото работно време на две смени, този проблем може да се преодолее и ще може да бъдат обхванати значително по-голям брой записани за ваксиниране.

c