Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Танцови школи от Добрич - на протест

Представители на над 50 танцови школи от цяла Североизточна България излязоха на протест по улиците на Варна, част от тях облечени в народни носии, предвождани от танцьори с тъпани, които скандираха "Изкуството е живот" и "Еднакви правила за всички", съобщи радио „Варна“.

Протестиращите настояваха школите да отворят при същите правила, при които спортните школи, защото опасността е за всички, а те спазват правилата.

Те застанаха пред общината в морската столица с разтворени чадъри с букви от азбуката и с плакати, а тъпаните отмерваха скандиранията им.

В протеста се включиха и представители на любителски школи от Добрич, за да изразят недоволството си от затварянето на залите.

„Първо, искаме да бъдем отворени и да работим с нашите потребители и с децата, защото смятаме, че не сме най-опасният сектор. Мислим, че при нас нещата са доста по-стерилни и по-безопасни отколкото в една голяма хранителна верига, където няма никакъв контрол на влизане и излизане на посетителите”, сподели Иван Иванов. По думите му в любителските школи всичко е регламентирано, спазват се противоепидемичните мерки. Посещават се от конкретни хора, коти са познати на ръководителите, няма смесване на каквито и да било потоци, всичко е по график“, коментира по-рано пред Про Нюз Добрич Иван Иванов – член на Управителния съвет на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/ и директор на Арт-център „Палитра” в Добрич.

Снимка: Радио "Варна"

„Много ни вълнува и ни тревожи дискриминацията, която се получава в момента между изкуството и спорта, посочи Иванов. „Разрешиха на спортните дейности да могат да работят, макар и при някакви редуцирани посещения, докато за изкуството е забранено”, каза той. По думите му в Арт-център „Палитра” в една и съща зала се провеждат спортни прояви и такива в сферата на изкуството – например аеробни занимания и народни танци. Според Иванов е абсолютно нелогично в една и съща зала да може да се играе зумба, канго джъмпс, каланетика, но не и народни танци.

Снимка: Фейсбук

c