Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

ОТНОВО НА УЧИЛИЩЕ: Схемата е 3:5 - първи се връщат 7, 8 и 12-и клас

снимка: iStock/Getty Images

Учениците, които все още са в онлайн обучителна форма ще се завърнат в реалните класни стаи при конфигурация 3 към 5, при редуване на присъствено с онлайн обучение. Първи ще бъдат върнати 7, 8 и 12-окласниците, които ще учат присъствено за по седмица-две, след което на тяхно място ще се върнат 5, 6, 9, 10 и 11-окласниците. Това обяви просветния министър Красимир Вълчев в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS..

Идеята на образователното министерство е при тази конфигурация и с редуване на онлайн с присъствена форма на обучение, учениците от среден курс да продължат до пролетта.

"Редуване е алгоритъмът, който предлагаме. Ще се започне с приоритетните класове - 7-ми, 8-ми 12-и клас, следващата седмица останалите класове. Имаме варианти и с две седмици - да се редуват на две седмици." Много е вероятно този модел на учене да се запази до пролетта. "Опцията ще бъде редуване. Ситуацията продължава да бъде непредвидима. Последната седмица преди 1 февруари ще бъде анализирана ситуацията и тогава ще бъде решено окончателно."

Министър Вълчев увери, че се следи и анализира случващото се седмица за седмица. "Създадени са регламенти за несмесване на учениците в учебните заведения. Големият риск е британският щам. Учениците в гимназиален етап вече са 10-та седмица онлайн, до края на януари ще станат 12. Трябва, доколкото е разумно, да ги върнем", заяви Вълчев.

Относно носенето на предпазни маски, образователният министър е категоричен, че "учениците от 5 до 12 клас ще трябва задължително да бъдат с маски в училищата. Ще се проветрява по-често, а целта е учениците да излизат по-често навън."

Удължаване на срока за прогимназиален и гимназиален курс няма да има.

"Завършването на срока няма да се отложи като време. Нямаше екскурзии, нямаше грипни ваканции. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението."

Все още няма основателна причина да се изместват обявените дати за матурите.

Вече 19 хиляди педагози са заявили желание да бъдат ваксинирани, а "списъкът е отворен и продължават да се приемат още желаещи", каза Вълчев, във връзка с предстоящия втори етап от националната имунизационна кампания, в който предстои да бъдат поставени анти-ковд ваксини на желаещите от сферата на образованието.

От 16 януари се променят част от противоепидемичните мерки в страната

Относно обявената от президента дата за изборите 4 април министър Вълчев на изрази оптимизъм, че това ще стимулира избирателната активност. Според него в началото на пролетната ваканция, която съвпада с изборната дата, много родители ще предпочетат да са извън градовете, заедно с децата си.

"Никога досега не е имало толкова средства за образование. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което правим в образователната система, ще даде резултат", прогнозира министър Вълчев, в контекста и на предстоящите избори през пролетта.

c