Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Сдружение поиска да отпадне забраната за риболов в залив Болата

От „За туризма на Калиакра“ предлагат ускоряване на процедурите по изключване на буните от резерват Калиакра

Сдружението „За туризма на Калиакра“ е работило по част от текстовете от законодателна инициатива, които са продиктувани от интереса ни за възстановяването на разрушените брегоукрепителни съоръжения в залив Болата, който  попада в резерват Калиакра.
„Има разминаване в позицията на екоминистерството по отношение на режимите на дейности в защитените местности в страната. На сайта на ИАОС, в регистъра за защитените територии за защитена местност Степите, в която ще попаднат буните на Болата, е забранено всякакво строителство, а по реда на Закона за устройство на територията строителни и монтажни работи, т.е. строителство е и ремонтите – текущи, основни, реконструкция и т.н. Виждаме, че по някакви неясни и странни за нас причини за защитената местност е определена и забрана за риболов“, съобщи председателят на сдружението Стелиан Томов.

Той припомни, че през годините българевци неведнъж са протестирали за това. При действието на този режим всеки рибар може да бъде глобен за нарушаване на режимите по Закона за защитените територии- за физически лица до 5000 лв. глоба, за юридически до 10 000 лв. глоба и при обстоятелствата, че територията все още попада в границите на резервата, всички вещи, които са послужили за нарушението, се отнемат от извършителя в полза на държавата.
Затова от сдружението предлагат на министъра на околната среда и водите Емил Димитров  да се завърши процедурата по изключването на буните и пътищата, които водят до буните от резервата и включването им официално в защитената местност степите.

Иска се също незабавно да се предприемат мерки по промяна на режимите на дейности в защитената местност, с оглед на което режима за забрана за всякакво строителство да остане, с изключение на допускане за ремонтни и възстановителни дейности на съществуващата инфраструктура. Това ще позволи и самият път до залива да бъде обновен, поради критичното му техническо състояние.
От „За туризма на Калиакра“ искат за предприетите мерки да бъдат уведомени председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов и кмета на общината – Елена Балтаджиева.

c