Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Екоекспертиза ще бъде разгледана на днешното заседание по делото за добива на газ в Добруджа

Поредното заседание по делото за добив на природен газ в област Добрич се провежда днес в Административния съд във Варна. Делото е на „Русгеоком“ срещу РИОСВ-Варна, в което компанията обжалва решението на екоинспекцията да не разреши отдаване на концесия на находище „Спасово“, блок „Добрич“ за проучване и добив на природен газ.

Последното заседание бе на 25 септември 2020 година. Тогава съдът прие експертиза на вещо лице – геофизик. От съдилището посочиха, че според експертизата „не съществуват хипотези, при които е възможно радиоактивно замърсяване на повърхности или подземни води, при прилаганата технология на сондиране и добив, поради липсата на повишена и опасна радиоактивност в разглеждания пласт.“ Бяха изслушани и становища на други специалисти - – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик.

Инж. И. Казакова: Свързани лица опорочават делото за добива на газ в Добруджа

Делото бе образувано през 2018 година по жалба от „Русгеоком“ ЕАД – София срещу Решение на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Днес трябва да бъде разгледана тройна здравно-екологична експертиза.

Като заинтересовани лица в делото участват трима граждани – Дона Пикард, Иванка Казакова и Айдън Яйя. Миналата година бе обявена втора кампания за набиране на средства за покриване на нуждите по делото. Очаква се днес Иванка Казакова да поиска отвод на съдията по делото Дарина Рачева.

c