Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Стотици лебеди зимуват край Шабла, редките видове гъски още ги няма

Около 25 доброволци и членове на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, експерти и местни хора започнаха днес преброяването на зимуващите водолюбиви птици от Дуранкулак до нос Емине. Сформираните екипи са 10, съобщи за Про Нюз Добрич Михаил Илиев, координатор на преброяването  от БДЗП. Кампанията се провежда за 45-а поредна година на територията на цялата страна. Обект на преброяването в района ще бъдат влажните зони край Дуранкулак, Шабла, Варна и Белослав, както и по-малките водоеми във вътрешността.

Стотици тундрови и пойни лебеди зимуват в момента край Шабла. Такава численост в района не е наблюдавана през последните 7-8 години, каза Илиев. В България тундровият лебед е включен в Червената книга като критично застрашен. Красивите птици нощуват в езерата, а сутрин рано излитат и кацат в обработваемите земи, където се хранят. Идват от арктическата тундра.  

Любопитното е, че редките застрашени видове белочели и червеногуши гъски все още не са пристигнали. Досега на Дуранкулашкото и Шабленското езеро  са наблюдавани само единични екземпляри. Заради топлото време те все още не са мигрирали към България от Румъния и Украйна. Очаква се гъските да долетят масово в края на януари и началото на февруари. В момента се наблюдават гмурци, патици, потапници.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък, като ушатия гмурец, червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, ледената, кадифената и кафявоглавата потапница и други.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици ще продължи до неделя – 17 януари.

 снимка: Михаил Илиев

c